Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει με την επιβολή περιοριστικών μέτρων όσους επιλέξουν να βοηθήσουν ή να συνεργαστούν με το ιρανικό τάνκερ.

Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», το οποίο φέρεται να πλέει προς την περιοχή της Καλαμάτας.

Αξιωματούχος του State Department, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις, προκειμένου να εμποδίσουν όποιον σπεύσει να βοηθήσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο.

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι ενήμερος ότι θα ενεργοποιήσουμε, με επιθετικό τρόπο, τις αμερικανικές κυρώσεις» τόνισε, χαρακτηριστικά, η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ουάσιγκτον θα δράσει εναντίον οποιουδήποτε βοηθήσει το «Adrian Darya» είτε έμμεσα είτε άμεσα.

«Όλες οι πλευρές του ναυτιλιακού κλάδου θα πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή για να διασφαλίσουν ότι δεν συνεργάζονται και δεν διευκολύνουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πλευρές και φορτία εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις» συνέχισε, στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε τις απειλές της Ουάσιγκτον για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων εναντίον όσων βοηθήσουν το ιρανικό τάνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Adrian Darya» φέρεται να πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, με προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την Πέμπτη ότι το «Adrian Darya» δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα κατάπλου στις ελληνικές αρχές.

Το ιρανικό πλοίο, γνωστό και ως «Grace 1», κατασχέθηκε από το Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου του 2019, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κάτι το οποίο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Στις 19 Αυγούστου, όμως, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το πετρελαιοφόρο, το οποίο εισήλθε σε διεθνή ύδατα. Εκτιμάται ότι στα αμπάρια του βρίσκονται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να κατασχέσουν εκ νέου το ιρανικό τάνκερ, με τον ισχυρισμό της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας. Μάλιστα, έχουν εκδώσει ένταλμα «σύλληψης» του, το οποίο όμως απορρίφθηκε από το Γιβραλτάρ.

Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν εμπλακεί σε μία μακρόπνοη διαμάχη, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

sputniknews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.