Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κατάργηση του ασύλου: Πώς θα ενεργήσει η ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια

11 Αυγούστου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Ένα σχέδιο επέμβασης σε πανεπιστήμια στη περίπτωση που διαπιστωθούν παράνομες ενέργειες, έχει διαμορφώσει η Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΕΛ.ΑΣ., καταρτίστηκε σχέδιο που προβλέπει ποια θα είναι η αντίδραση ανάλογα με το είδος της έκνομης ενέργειας που θα διαπιστωθεί εντός των πανεπιστημίων. Τα πρώτα σχέδια της αστυνομίας αφορά το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά ανάλογα πλάνα θα γίνουν και για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν άρθρο του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή την Πέμπτη.

Το σχέδιο μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το σχέδιο περιλαμβάνει χαρτογράφηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να έχουν καλύτερη γνώση του χώρου για την περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει επέμβαση ή ακόμη και για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης.

Ακόμη, το πλάνο της η ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη συγκρότηση ομάδων κρούσης, που θα περιλαμβάνουν MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Ασφάλεια. Αυτές θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αφού υπάρχει εγχειρίδιο ενεργειών για την αντίδραση ανάλογα με το αδίκημα- π.χ. αν πρόκειται για βανδαλισμούς, ρίψεις μολότοφ, διακίνηση ναρκωτικών κτλ.- όπως και ανάλογα με τον αριθμό των δραστών. Ουσιαστικά θα γίνονται «χειρουργικές» επεμβάσεις.

«Επεμβάσεις με προσοχή και σύνεση»

Τέλος, θα γίνεται καταγραφή των προσαχθέντων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία μια πιο δυναμική επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και θα δημιουργηθεί μια «τράπεζα δεδομένων» των δραστών που μετέχουν σε τέτοιες έκνομες ενέργειες. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές επεμβάσεις, με προσοχή και σύνεση.

«Οχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

This entry was posted on Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2019 at 10:10 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply