Κατά πλειοψηφία πέρασε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με αυτό το νομοσχέδιο έκλεισε ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή είχε γίνει με το φορολογικό νομοσχέδιο- που περιελάμβανε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- στις 30 Ιουλίου. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς το είχαν ψηφίσει πέρα από τους βουλευτές της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Ακολούθησε η ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, αργά το βράδυ της Τρίτης (6/8). Αυτό έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, όπως και στην ψηφοφορία που έγινε επί των άρθρων.

Την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση για το τρίτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το λεγόμενο διυπουργικό, επικράτησε ένταση, η οποία προκλήθηκε μετά την κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι οι τροπολογίες ήρθαν την τελευταία στιγμή και αποχώρησαν. Αργότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέστρεψαν στην αίθουσα της ολομέλειας, για την ψηφοφορία, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα για την κατάργηση του ασύλου
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Το ένα από τα άρθρα που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και συγκρούσεις στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, αφορούσε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για αυτό το άρθρο- όπως και για άλλα δύο- αλλά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Τελικά, η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 64 του νομοσχεδίου, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έγινε, αλλά στη βάση του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει και το ΚΚΕ.

Το άρθρο υπερψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Το ΜέΡΑ25 απουσίαζε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πώς ψήφισαν στη διάταξη του νομοσχεδίου για την Θάνου
Το άλλο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου ήταν το 101. Αυτό ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Κάτι που οδηγεί σε απομάκρυνσή της, αν και η ίδια επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί. Υπέρ αυτού του άρθρου ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.