Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στέρεψαν οι πηγές στην Πίνδο -Ξερές οι δεξαμενές, δεν έχουν νερό για τα ζώα

9 Αυγούστου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η περιοχή της Πίνδου, ο ι περισσότερες πηγές έχουν στερέψει εντελώς κι σε άλλες οι ποσότητες νερού είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν οι δεξαμενές.

Οπως αναφέρει το epiruspost, δεν είναι μόνο η λίμνη των Ιωαννίνων όπου η στάθμη πέφτει κάθε μέρα και χαμηλότερα, είναι και οι πηγές στα ορεινά που στέρεψαν και οι δεκάδες ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, οι οποίες ξεμένουν από νερό.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τα προβλήματα με το νερό

Παράλληλα εκτιμάται ότι το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά τα βοοειδή έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι μεγαλύτερες από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν. Τα προβλήματα έλλειψης νερού ξεκίνησαν φέτος αρκετά νωρίς, από τις αρχές Ιουλίου. Και αν οι ίδιες καιρικές συνθήκες συνεχιστούν προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και το επόμενο διάστημα.

Τα προβλήματα έλλειψης νερού ξεκίνησαν φέτος αρκετά νωρίς, από τις αρχές Ιουλίου
Με δεδομένο ότι μέχρι και το Δεκαπενταύγουστου τουλάχιστον ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ύψη, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να γίνουν εντονότερα. Αντιμέτωποι με την απουσία νερού είναι σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κτηνοτρόφοι όχι μόνο στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Η Πολιτική Προστασία μεταφέρει νερό
Σε Μιτσικέλι, Περιστέρι, Ολύτσικα… Ορεινό, Χίνκα, Ζαγόρι, Τζουμέρκα, σε τόπους απομακρυσμένους, χαμένους ανάμεσα σε βουνοκορφές, μεταφέρονται και φέτος με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας εκατοντάδες τόνοι νερού.

Δεν υπάρχει νερό για χωράφια και ζώα
Συχνά κινητοποιούνται και οι ανάλογες υπηρεσίες των Δήμων ώστε να καλύψουν ανάγκες σε πιο βατά σημεία όπου υπάρχουν κοπάδια. Με τις υδροφόρες που διαθέτουν ή και με μισθωμένες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις πολύ μεγάλες ανάγκες που προκαλεί η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

epiruspost

This entry was posted on Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2019 at 09:49 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply