karpouziΣτις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η διάθεσή μας για φαγητό μειώνεται και οι ορέξεις αλλάζουν, με τις πιο δροσερές και ελαφριές επιλογές να κερδίζουν έδαφος. Ταυτόχρονα, λόγω της θερμοκρασίας καιροφυλακτούν και διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αφυδάτωση, η ανακατωσούρα, οι βακτηριακές λοιμώξεις, η θερμοπληξία… Για όλα αυτά, χρειάζεται να δώσουμε βάση στο τι βάζουμε στο πιάτο μας αυτή την εποχή, ώστε να είμαστε πιο υγιείς και χορτάτοι. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν.
Επιλέξτε εποχικά φρούτα και λαχανικά
Μπορεί τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά να είναι πλέον διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά όταν επιλέγετε τα εποχικά, λαμβάνετε τη φρεσκάδα και τα οφέλη τους στον μέγιστο βαθμό. Αν, μάλιστα, καταφέρετε να ελαχιστοποιήσετε τις αποστάσεις και να τα λαμβάνετε απευθείας από κάποιον παραγωγό ή το δικό σας μποστάνι, βιολογικά, τότε τα οφέλη θα είναι ακόμη περισσότερα. Πεπόνι, καρπούζι, φράουλες, κεράσια, σταφύλι, ντομάτες, σέλερι είναι μερικές μόνο από τις φρέσκες επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Ενυδατωθείτε
Η κατανάλωση νερού είναι εξαιρετικής σημασίας όλο το χρόνο και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά, τώρα που χάνει υγρά λόγω ιδρώτα. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα καταναλώνετε αυστηρά 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, χωρίς να το προτιμάτε πολύ παγωμένο, ώστε να πίνετε περισσότερο.

Μειώστε τις μερίδες σας
Το καλοκαίρι το πεπτικό μας επιβραδύνει και γίνεται πιο αδύναμο, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες που καταναλώνουμε. Μην το παρακάνετε με πολλές διαφορετικές τροφές και προτιμήστε τα πιο μικρά και συχνά ελαφριά γεύματα, αντί για τα βαριά και λιπαρά, ειδικά το βράδυ. Ως σνακ, μπορείτε να προτιμήσετε τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τους σπόρους, τα trail mix κ.ο.κ.

Προτιμήστε πιο δροσερές τροφές
Τα δροσερά φρούτα και λαχανικά γίνονται πιο απολαυστικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ωθώντας μας να τα καταναλώσουμε και να λάβουμε τις φυτικές ίνες τους που κάνουν καλό στο έντερο. Συν τοις άλλοις, τα περισσότερα είναι άκρως ενυδατικά, όπως το πεπόνι, το αγγούρι, το καρπούζι κ.ο.κ., συμβάλλοντας στην ενυδάτωσή μας.

Προτιμήστε φρέσκους χυμούς αντί για άλλα ροφήματα με ζάχαρη
Με στόχο τη δροσιά, πολλές φορές στρεφόμαστε σε αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, τα οποία, όμως, μας υπερφορτώνουν με ζάχαρη. Προτιμήστε στη θέση τους έναν φυσικό χυμό ή ακόμα καλύτερα smoothie ή εναλλακτικά προσθέστε φέτες φρούτων σε μια κανάτα με νερό και παγάκια. Έτσι θα γλιτώσετε από την ζάχαρη των αναψυκτικών και ταυτόχρονα θα λάβετε και κάποιες βιταμίνες από τα φρούτα.

Φροντίστε την υγιεινή
Για να είστε ασφαλείς και από βακτηριακές λοιμώξεις, φροντίστε αυτό που τρώτε να είναι καθαρό και καλά πλυμμένο. Προτιμήστε τα βιολογικά, απαλλαγμένα από χημικά, προϊόντα και πάντα φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.