Η πολιτική κανονικότητα για την οποία πολλά στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επισφραγίστηκε τη Δευτέρα με την θετική ψήφο που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δίνει θετική ψήφο και είναι επίσης η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο τώρα, όσο και στο παρελθόν, ψηφίζει νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο η κ. Παπανάτσιου επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της στα άρθρα για την αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα τηρήσει στην Ολομέλεια, ενώ κατά επί της αρχής ψήφισε το ΜέΡΑ 25, διευκρινίζοντας ότι θα ψηφίσει κάποια άρθρα, για τα οποία θα αναφερθεί αύριο στην ολομέλεια.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου του και του Χρήστου Σταϊκούρα. Ο τέως υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις της, η κυβέρνηση δέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του είχε δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και ότι δεν ίσχυαν οι προβλέψεις του κ. Στουρνάρα για πλεόνασμα 2,9%.

«Η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές δεν μας έλεγε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία κατάλαβε ότι είχαμε δίκιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας για το πόσο θα ειναι το πλεόνασμα. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που έχει έρθει στους δικούς μας υπολογισμούς. Μάλιστα θεωρούν ότι τα είχαμε πάει ακόμα καλύτερα αφού βάζουν άλλα 200 εκατομμύρια με την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία στον προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου θα ειναι της ΝΔ δεν θα μπορούν να πουν ότι εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός διότι αν είχατε κάποια τέτοια αίσθηση δεν θα φέρνατε την συγκεκριμένη ρύθμιση».

Τσακαλώτος για ΕΝΦΙΑ: Περιουσία άνω του 1 εκατ. δεν είναι μεσαία τάξη
Όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην μεσαία τάξη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι περιουσία πάνω από 1 εκατομμυρίου ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη και όποιος αυτό το ισχυριστεί θα γελάσουν και οι πέτρες.

Παράλληλα, αναφορικά με την μείωση από 500.000 έως 1 εκατομμύριο ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε οι πολίτες που έχουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία δεν χρειάζονται μείωση, ότι η μείωση αυτή είναι περίπου 90 εκατομμύρια και ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χτιστούν τρία νοσοκομεία.

Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς ούτε αυταπάτες έχουμε, ούτε ψευδαισθήσεις
Απαντώντας ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τον δημοσιονομικό χώρο είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε από αυτούς που αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, άρα δεν θα κατακρίνουμε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις επιλογές μας. Εμείς ούτε αυταπάτες έχουμε, ούτε ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε που είμαστε, ξέρουμε που βαδίζουμε, ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες μας. Εμείς λέγαμε ότι οι εκτιμήσεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 είναι ορθές. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε και ψηφίσαμε τα συγκεκριμένα μέτρα που φέρατε.»

Όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο κ. Σταικουρας ανέφερε: «Έχουμε μια βασική πολιτική και ιδεολογική διαφορά εμείς πιστεύουμε ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος πρέπει να εξαντλείται στις μειώσεις φόρων».

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στη φορολογία, λέγοντας ότι από τη βελτίωση του κλίματος προσδοκά ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. «Μετά τις ευρωεκλογές η εικόνα της οικονομίας βελτιώνεται και η ψυχολογία της αγοράς βελτιώνεται και αυτό έχει να κάνει και με την συνολική οικονομική μας πρόταση, έτσι όπως έχουμε αρχίσει να την ξετυλίγουμε. Άρα προσδοκούμε ότι αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας που έχουν να κάνουν με την μείωση των φόρων. Εκτιμούμε ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε τις 120 δώσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.