Πολιτική και όχι τεχνική διάσταση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή των πολιτικών κοµµάτων να ακυρώσουν το ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ακόµη και µετά τη γνωστοποίηση από µέρους του ΣΥΡΙΖΑ της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ξεκινήσει το ντιµπέιτ τη νύχτα της -αρχικά προκαθορισµένης ηµεροµηνίας- ∆ευτέρας 1 Ιουλίου αµέσως µετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κανένα από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης δεν απάντησε θετικά.

Στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ µιλούν ανοιχτά για συµπαιγνία και συνεννόηση µεταξύ των κοµµάτων και µάλιστα τριγωνική (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ) ώστε να ακυρωθεί η διενέργεια της τηλεµαχίας των πέντε πολιτικών αρχηγών. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος συµµετείχε εκ µέρους του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στη ∆ιακοµµατική Επιτροπή που καθόρισε τα του ντιµπέιτ, έπειτα από το χθεσινό πρωινό ναυάγιο της συνεδρίασης ενηµέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την αρνητική στάση των κοµµάτων.

Φέρεται να του είπε, µεταξύ άλλων, ότι ενώ συµφωνούσε η Ν∆ για την Πέµπτη, διαφωνούσε το ΚΙΝΑΛ επικαλούµενο περιοδείες στη Μεσσηνία, και έπειτα, όταν επανήλθε η πρόταση για την επόµενη ∆ευτέρα, είχε αντιρρήσεις το ΚΚΕ.

Επειτα από αυτό, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον Ν. Ηλιόπουλο να µεταφέρει στους εκπροσώπους των κοµµάτων την πρόθεσή του να γίνει το ντιµπέιτ ακόµη κι αν χρειαστεί να βρεθεί από το αεροπλάνο κατευθείαν στο τηλεοπτικό πλατό της ΕΡΤ.

«Ο πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιµότητά του για τη διεξαγωγή του ντιµπέιτ το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόµη κι αν χρειαστεί να µεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειµένου να µην ακυρωθεί η κρίσιµη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση» δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου, καλώντας τα κόµµατα να φανούν συνεπή στην αρχική δέσµευσή τους. Ωστόσο δεν υπήρξε καµία απάντηση.

«Εψαχναν αφορµή»
Ο Αλ. Τσίπρας µε δήλωσή του στα social media απέδωσε σε απευθείας συνεννόηση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης την ακύρωση του ντιµπέιτ: «Αρχικά πίστευα ότι µόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν τον διάολο το λιβάνι, το ντιµπέιτ των δύο. Σήµερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόµη -παραδόξως- και το ΚΚΕ, έψαχναν εναγωνίως αφορµή να αποφύγουν και το ντιµπέιτ των πέντε. Ακόµη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχηµα άρνησης. Σε συνεννόηση µεταξύ τους προφανώς, ώστε να µοιράζονται την ευθύνη και όλοι µαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίµα για τη δηµοκρατία, κρίµα για την ενηµέρωση των πολιτών».

Να σηµειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει διακαναλική συνέντευξη µέσω της ΕΡΤ σε τηλεοπτικούς δηµοσιογράφους τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Με βάση την προσυµφωνηµένη διενέργεια του ντιµπέιτ των πέντε, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε η διακαναλική να δοθεί στις 2 Ιουλίου.

Από τη στιγµή που το ντιµπέιτ, όπως όλα δείχνουν, µαταιώνεται οριστικά, ενδέχεται η διακαναλική του Αλ. Τσίπρα να πάει λίγο πιο πίσω και να δοθεί ενδεχοµένως την Τετάρτη ή την Πέµπτη πριν από την εθνική αναµέτρηση.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.