Σαρωτική και ιστορική νίκη κατήγαγε η ΝΔ μετά και τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ο χάρτης της Επικράτειας βάφτηκε «γαλάζιος» συνιστώντας πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου όπως εξάλλου αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα κατά μέσο όρο 9 μονάδων. Στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έσβησε» εντελώς από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, καθώς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που επανεξελέγη θριαμβευτικά από τον πρώτο γύρο προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ «κρύφτηκε» πίσω από την υποψηφιότητά του. Στην δε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Κων. Μουτζούρης που εξελέγη με 55,4% προέρχεται επίσης από την ΝΔ.

Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχαμε «μάχη» μεταξύ προερχόμενων από την ΝΔ υποψηφίων με το ντέρμπι να κρίνεται στο νήμα για τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Χρήστο Μέτιο, ο οποίος επανεξελέγη με 50,8%.

Η πιο συμβολική νίκη είναι βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η νίκη του Γιώργου Πατούλη απέναντι στην Ρένα Δούρου είναι μεγάλη, με ποσοστό 65,8%, ενώ συμβολική είναι και η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Κατσιφάρα.

Αλλά και στους μεγάλους δήμους, εντυπωσιακή ήταν η επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων με 65.24% έναντι του Ν. Ηλιόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ (34,76%) και η ανατροπή στη Θεσσαλονίκη όπου ο Κ. Ζέρβας πέρασε τον Ν. Ταχιάο που ήρθε πρώτος στον α’ γύρο και κέρδισε τον δήμο. Σημειώνεται ότι και οι δύο είναι προερχόμενοι από την ΝΔ και μάλιστα ο κ. Ζέρβας είχε στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία του κόμματος.

Μητσοτάκης:
Γαλάζιος ο χάρτης στο χρώμα της πατρίδας
μας

Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε δίπλα στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος, όχι το χρώμα της ΝΔ, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας, δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους περιφερειάρχες που εκλέγονται, ενώ τηλεφώνησε και στον νικητή του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ.

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε σήμερα γαλάζιος. Όμως το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, είναι της πατρίδας μας. Γιατί τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων. pic.twitter.com/6WMW1NfUOD

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 2, 2019

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα ΓκραμπόφσκιΚυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι προσέρχονται στα γραφεία της ΝΔ

ΝΔ για το αποτέλεσμα: Ηχηρό και καθολικό μήνυμα -Ποτέ παράταξη δεν είχε κερδίσει 12 περιφέρειες

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».

Προσθέτει μάλιστα πως «αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ».

Μεγάλη η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται και από την πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα, όπου σημειώνεται ότι λόγω αποχής των ψηφοφόρων…είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, ενώ σημειώνει ότι τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και η Ρένα Δούρου αύξησαν τα ποσοστά τους!

  1. Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014.
  2. Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.
  3. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλλημα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης ΤσίπραςΑλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Τσίπρας στο Σύνταγμα

Ο Τσίπρας στα περίπτερα Δούρου – Ηλιόπουλου: «Πρέπει να ξέρεις και να χάνεις στη ζωή»

Σε ένα κλίμα… πένθιμο λόγω των αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα, με μαύρο πουκάμισο και με χλιαρές εκδηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την ηττημένη στην Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου και τον επίσης ηττημένο στον δήμο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και με ορισμένα στελέχη που ήταν εκεί, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπ. ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς και η βουλευτής Αν. Καββαδία. Σε δηλώσεις του ο κ .Τσίπρας είπε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια». Και σχολίασε για το αποτέλεσμα: «Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Δούρου: Κάλεσα να συγχαρώ τον Πατούλη και δεν απάντησε

Η κ. Δούρου δήλωσε πως δεν θα περιμένει την 1η Σεπτεμβρίου που παραδίδει και τυπικά την Περιφέρεια, αλλά ήδη έχει δρομολογήσει συνάντηση με τον κ. Πατούλη και τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων για να συμπράξουν για προβλήματα της Αττικής. Ωστόσο ο νικητής των εκλογών… δεν σήκωσε το τηλέφωνο επειδή όπως είπε «δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσει».Η κ. Δούρου μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όσους την στήριξαν, και όπως είπε «σταθήκαμε όρθιοι σε πείσμα της κακοφωνίας της παραπληροφόρησης και της εργαλειοποίησης 2 εθνικών τραγωδιών. Η απλή αναλογική απαιτεί συναινέσεις, συγκλίσεις και συνεργασία για τα προβλήματα της Περιφέρειας Αττική, για να μη χαθούν όσα πετύχαμε», δήλωσε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναρτήσει ένα περίεργο μήνυμα.

Ρένα Δούρου και Αλέξης Τσίπρας στο εκλογικό κέντρο Ρένα Δούρου και Αλέξης Τσίπρας στο εκλογικό κέντρο

Επικράτηση σε Δήμους

Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους Δήμους είναι οδυνηρή, με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας όπου κατ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να προηγείται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με 65,24%. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β’ γύρο, ενώ ναι μεν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά στην Πειραιώς δεν φαίνεται να τα έχουν βάψει μαύρα, αφού ο νέος Δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. Το ίδιο και στον Πειραιά όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ κ. Βλαχάκος χάνει απέναντι στον ανεξάρτητο Γιάννη Μώραλη, αλλά είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του κόμματος της ΝΔ στήριζε τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο.

Γιάννης Μώραλης και Βαγγέλης ΜαρινάκηςΓιάννης Μώραλης και Βαγγέλης Μαρινάκης

Νίκη της ΝΔ στους μεγάλους Δήμους

  • Δήμος Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 65,24%
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%
  • Δήμος Πατραίων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71%
  • Δήμος Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 52,4%
  • Δήμος Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,8%
  • Δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,4%

Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται απο την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων Αθήνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου κ.α.

Προερχόμενοι ή με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε 5 δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνι, Nίκαια, Χαλάνδρι.

Γιώργος Πατούλης και Κώστας ΜπακογιάννηςΓιώργος Πατούλης και Κώστας Μπακογιάννης πανηγυρίζουν τις νίκες τους

Θρίαμβος Μπακογιάννη στην Αθήνα

Ξεκάθαρη είναι η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων με ποσοστό μεγαλύτερο του 65,24%. Με την ενσωμάτωση στο 100% ο Κώστας Μπακογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 65,24%. Ο αντίπαλός του και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, συγκεντρώνει αντίστοιχα 34,76%.

Στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη ευχόμενη στον νέο δήμαρχο της Αθήνας «να δουλέψει σκληρά και να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι Αθηναίοι». «Του εύχομαι να είναι ο εαυτός του και να δουλέψει. Ξέρει τη δουλειά του και είναι σεμνός. Η αλήθεια είναι πως περίμενα τη νίκη του» συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανώς συγκινημένη στο εκλογικό περίπτερο του γιού της Κώστα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.