Διευκρινίσεις

  • Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ (νομικά και φυσικά πρόσωπα, ατομικοί επιχειρηματίες, εταιρείες και ιδιώτες, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας) που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2018.

Συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Εάν αυτή εκκρεμεί, η ρύθμιση είναι δυνατή μόνον κατόπιν τροποποίησης των στοιχείων της αρχικής αίτησης.

Προσοχή: Ως βεβαιωμένες οφειλές για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ νοούνται εκείνες μέχρι και τις 30/12/2016. Οι οφειλές για τα έτη 2017 και 2018 θα μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές εφόσον βεβαιωθούν, ευελπιστούμε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

  • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30/9/2019. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας μπορεί η συγκεκριμένη προθεσμία να παρατείνεται περαιτέρω.
  • Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
  • Για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρ. ΙΚΑ (εργοδοτικές εισφορές) και επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται έκπτωση 100% στις επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της κύριας οφειλής και έκπτωση 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής σε έως 120 δόσεις, με κατώτατη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.
  • Για οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές και για οφειλές εργοδοτών – δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής –  υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
  • Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης τόσο σε ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ όσο και σε εκείνους του πρ. ΟΓΑ. Αυτό θα καταστεί εφικτό εξαιτίας της δυνατότητας επανυπολογισμού των παλαιών οφειλών (έως το 2016) με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (ΕΦΚΑ), η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρχικής οφειλής σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ρύθμιση αφορά όσους ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, (67 χρονών με συγκεκριμένα έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Όταν οι οφειλές στον ΕΦΚΑ είναι στο δικαστήριο για ένταξη στο νόμο Κατσέλη (υπάρχει δηλαδή επιδικία), τότε η διαδικασία αυτή διακόπτεται και οι οφειλές αυτές μπορούν να ενταχθούν κανονικά στις 120 δόσεις. Εάν, βέβαια, έχει βγει δικαστική απόφαση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, η ρύθμιση με τον νέο νόμο δεν είναι δυνατή.
  • Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του νόμου, ο ανώτατος προβλεπόμενος αριθμός δόσεων δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 120, ενώ στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση, παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, με το ελάχιστο μηνιαίο ποσό αυτής να προσδιορίζεται στα 50 € για όλους. Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τον ΟΓΑ όπου η ελάχιστη δόση μπορεί να είναι στα 30 €. Στη βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
  • Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες (μη μισθωτός, ΟΓΑ, εργοδότης κλπ.), τα χρέη ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης. Δηλαδή, για κάθε διαφορετικής αιτίας οφειλή υποβάλλεται χωριστή αίτηση.
  • Όσο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων, τα αναγκαστικά μέτρα αναστέλλονται. Η ρύθμιση χάνεται με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων δόσεων ή με τη μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019.

Προσοχή: Εάν χαθεί η ρύθμιση, το ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αναβίωσης και λήψης των αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, δεσμεύσεων κλπ.).  Επίσης, αναβιώνει όλο το παλιό χρέος (παλιό κεφάλαιο πριν τον επανυπολογισμό και προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους).  Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι της νέας ρύθμισης θα αφαιρεθούν.

Διαδικασία υποβολής αίτησης ρύθμισης χρεών σε ΕΦΚΑ

 

1ο Βήμα

  • Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία όπου ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τους όρους της ρύθμισης, θα εξακριβώνει το ύψος των οφειλών του και θα επιλέγει ένα θέλει το κούρεμα και τον επανυπολογισμό των οφειλών του ή όχι. Προσοχή: Η διαδικασία επανυπολογισμού στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για όσους έχουν οφειλές το διάστημα μεταξύ 2002-2016 γίνεται αυτόματα και θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του οφειλέτη εάν θα την επιλέξει ή όχι.  Εάν ζητήσει τον επανυπολογισμό της βασικής του οφειλής, τότε αντίστοιχα θα μειωθεί και η σύνταξή του.  Έχει την επιλογή να διατηρήσει τη βασική του οφειλή και να ζητήσει μόνο κούρεμα των προσαυξήσεων, ώστε να διατηρηθεί η σύνταξή του σε αξιοπρεπή επίπεδα.
  • Η ένταξη στο σύστημα θα γίνει με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και τους κωδικούς Taxisnet. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν 3 κατηγορίες ενδιαφερόμενων, εκείνες των «Ασφαλισμένων», των «Εργοδοτών» και των «Συνταξιούχων».

Προσοχή: Εισφορές μετά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), δεν επανυπολογίζονται .

 

2ο Βήμα:

  • Εφόσον ο οφειλέτης είναι ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ, αυτόματα θα εμφανίζονται από το σύστημα το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεμένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.
  • Εφόσον επιλεγεί το «κούρεμα», θα ακολουθεί από το σύστημα ενημέρωση του οφειλέτη για την έκτασή του (η βασική οφειλή κατά περίπου 55% και οι προσαυξήσεις κατά 85%).

 

3ο Βήμα:

  • Ο οφειλέτης επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ελάχιστο ύψος 50€).

Προσοχή: Μέχρι αυτό το σημείο, η υποβολή έχει διερευνητικό στάδιο και μπορεί να μην προχωρήσει εάν ο οφειλέτης δεν το επιθυμεί.  Από εδώ και πέρα, μπορεί είτε να προχωρήσει σε οριστική ρύθμιση ή να σταµατήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει.

 

4ο Βήμα:

  • Μόλις ο οφειλέτης επιβεβαιώσει την οριστική υποβολή, παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο ΚΕΑΟ.

 

Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της 1ης δόσης – καταβολή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση – και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής, ενώ με την ένταξη σε αυτήν  χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας.

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΕΦΟΡΙΑ

 

Γενικές Προϋποθέσεις

 

Φυσικά Πρόσωπα – Ατομικές Επιχειρήσεις – Σωματεία κλπ.

  • Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα (και ατομικώς επιχειρούντες) ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, ιδρύματα, συνεταιρισμούς, αστικές εταιρείες κλπ.) χορηγείται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστα οριζόμενο ποσό δόσης τα 30 €, ενώ εάν τα συνολικά εισοδήματά τους (φορολογικό έτος 2017) δεν ξεπερνούν τα 10.000 € τους χορηγείται αυτόματα η επιλογή των 120 δόσεων (εάν το επιθυμούν). Κατ’ εξαίρεση, συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 € δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 €.
  • Για εισοδήματα άνω των 10.000 € οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120 κατ’ ανώτατο όριο. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
  • Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%, ενώ προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων. Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

 

 

Εταιρείες

  • Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (για τακτική αιτία, δηλαδή ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και κατ’ εξαίρεση σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία (φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων). Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 €.
  • Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10% . Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).
  • Σε περίπτωση που το ρυθμιζόμενο ποσό είναι πολύ μικρό και προκύπτει χαμηλότερος αριθμός δόσεων από το minimum όριο των 18, τότε αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των δόσεων – λιγότερες από 18 – και όχι το minimum ποσό της κάθε δόσης που ορίζεται απαραιτήτως και παραμένει αμετάβλητο στα 30 €.

 

Ακατάσχετος Λογαριασμός

  • Δεν προβλέπεται πλήρης απελευθέρωση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών αλλά ενεργοποίηση, εντός αυτών, ενός ακατάσχετου ορίου, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.
  • Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιτίας της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν σταδιακά την αποδέσμευση των λογαριασμών τους. Προκειμένου να “χτιστεί” το ακατάσχετο όριο (προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή 2 δόσεων – με την ολοκλήρωση δηλαδή τουλάχιστον της καταβολής της 2ης δόσηςτης ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
  • Για τα φυσικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
  • Για τις εταιρείες δεν προβλέπεται σήμερα κανένα ακατάσχετο όριο για κανέναν τραπεζικό λογαριασμό, οπότε ο περιορισμός της κατάσχεσης θα προκαλεί ουσιαστικά τη δημιουργία ενός ακατάσχετου ορίου σε έναν μόνο λογαριασμό. Το ακατάσχετο αυτό θα αυξάνεται προοδευτικά μήνα με τον μήνα, όσο υπάρχει συνέπεια στην αποπληρωμή των δόσεων των οφειλών. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του ακατάσχετου ορίου δεν προβλέπεται να ισχύσει άμεσα, καθώς απαιτείται αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος που θα υποβάλλονται οι αιτήσεις.

 

Διευκρινήσεις

  • Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από την Τρίτη 21/05/2019 (δηλαδή η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει) μέχρι και τις 28η Ιουνίου 2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.). Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.
  • Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία (2013 – 2017).
  • Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών έως τις 31η Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
  • Προϋπόθεση υπαγωγής στην ρύθμιση είναι η ενημερότητα για τις φορολογικές και άλλες οφειλές του 2019, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν και μέσω της πάγιας ρύθμισης του ΥΠ.ΟΙΚ. σε 12 δόσεις.
  • Αντιθέτως, από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μετά τις 6/5/2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και όσοι έχουν οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.).
  • Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.
  • Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων, όπως επίσης και αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Εξυπακούεται πως η ρύθμιση χάνεται και για όσους υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.
  • Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
  • Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός 45 εργασίμων ημερών. Συνεπώς, υπάρχει μία ελαστικότητα ως προς την απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ή καταβληθεί μερικώς η δόση, με υπαιτιότητα τρίτου.
  • Οι προαναφερθείσες επισημάνσεις αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Διαδικασία υποβολής αίτησης ρύθμισης χρεών στο Taxisnet

 

1ο Βήμα:

  • Οι οφειλέτες εισέρχονται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ aade.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis που διαθέτουν. Είτε πατώντας την ένδειξη «Άνοιξε η εφαρμογή των 120 δόσεων», είτε επιλέγοντας την ένδειξη «υπηρεσίες προς τους πολίτες» μεταφέρονται στην είσοδο της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εκεί πατώντας κλικ ανοίγει το πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο Taxisnet.

 

2ο Βήμα:

  • Στις επιλογές ρυθμίσεων που παρουσιάζονται μπροστά τους επιλέγουν τον τύπο της ρύθμισης Ρ6«αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων» του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018 και επιλέγουν την «υποβολή νέας αίτησης».

 

3ο Βήμα:

  • Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον σχετικό πίνακα που εμφανίζεται οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν τις οφειλές που θέλουν να ρυθμίσουν.

 

4ο Βήμα:

  • Στην επόμενη σελίδα αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, ο μέγιστος αριθμός δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο οι οφειλέτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάλογα με το «κούρεμα» που επιθυμούν το ύψος των προσαυξήσεων και τον αριθμό των δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι «κουρεύονται» μόνο οι προσαυξήσεις και όχι η βασική οφειλή.

 

 

 

5ο Βήμα:

  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ένδειξη «υπολογισμός ποσού δόσης» και το σύστημα αυτομάτως υπολογίζει τη μηνιαία δόση τους.

 

6ο Βήμα:

  • Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών του ν. 4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Στη συνέχεια υποβάλλεται το αίτημα και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 ημερών η 1η δόση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.

 

Ρύθμιση οφειλών σε Εφορία – Παραδείγματα καθορισμού

αριθμού και ποσού δόσεων

 

Φυσικά Πρόσωπα – Ατομικές Επιχειρήσεις – Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

 

Το εισοδηματικό κριτήριο
Η εισοδηματική μέθοδος που περιγράφεται πιο κάτω, βάσει της οποίας θα καθορίζεται το αριθμός των δόσεων και το ποσό που θα πρέπει να εξοφλείται, αφορά σε οφειλέτη – φυσικό πρόσωπο (δηλαδή ατομική επιχείρηση) και σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (δηλαδή σωματείο, αστική εταιρεία, ίδρυμα, συνεταιρισμό κλπ.). Στόχος είναι η εκτίμηση της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής του κάθε υπόχρεου.

Τι ισχύει:

Εισάγονται συντελεστές:

Έως 10.000€ εισοδήματος ο συντελεστής είναι 0% (δηλαδή πηγαίνει αυτόματα στις 120 δόσεις, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης)

Από 10.000 έως 15.000€ με συντελεστή 4%
Από 15.000 έως 20.000€ με συντελεστή 6%
Από 20.000 έως 25.000€ με συντελεστή 8%
Από 25.000 έως 30.000€ με συντελεστή 10%
Από 30.000 έως 50.000€ με συντελεστή 12%
Από 50.000 έως 75.000€ με συντελεστή 15%
Από 75.000 έως 100.000€ με συντελεστή 20%
Πάνω από 100.000€ με συντελεστή 25%

 

Οι προαναφερθέντες συντελεστές εφαρμόζονται κλιμακωτά στα εκάστοτε εισοδηματικά κλιμάκια όπως ακριβώς ισχύει στη φορολογία εισοδήματος, (εφαρμογή συντελεστών 0%, 4%, 6% και 8%) και δεν επιβάλλεται κατευθείαν συντελεστής 8% και στα 25.000€, δηλαδή από το πρώτο ευρώ).

 

Κάθε ένας από τους συντελεστές αυτούς μειώνεται, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του οφειλέτη, ως εξής:

  • κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για 1 παιδί, π.χ. αντί για 4% σε 3%,
  • κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για 2 παιδιά, αντί για 4% σε 2%,
  • κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για 3 τέκνα και άνω, αντί για 4% σε 1%,

Βήματα

Α.  Με βάση το εισόδημα και τους προαναφερθέντες συντελεστές υπολογίζεται η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής, η οποία μετά διαιρείται δια του 12 (ανάγεται δηλαδή σε μηνιαία βάση).  Το πηλίκο αποτελεί την μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 30 € για τον κάθε μήνα.

Β.  Κατόπιν, το συνολικό ποσό οφειλής διαιρείται με τη μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής και το νέο πηλίκο είναι ο αριθμός των δόσεων, ο οποίος θα είναι μεταξύ 18 και 120.

Προσοχή: Οι δόσεις δεν μπορούν να είναι κατώτερες των 18 και ανώτερες των 120.  Τότε επέρχεται προσαρμογή σε αυτά τα νούμερα σύμφωνα και με τα παρακάτω παραδείγματα.

 

Παραδείγματα για φυσικά πρόσωπα – ατομικώς επιχειρούντες
(αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή σωματεία, ιδρύματα, αστικές εταιρείες κλπ. με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων):

 

 

1α. Οφειλέτης με εισόδημα 10.000€ και συνολική οφειλή 3.600€:

 

Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 €, επειδή  το εισόδημα είναι έως 10.000 € και πάει με τον ανώτερο αριθμό δόσεων (120 δόσεων).

 

 

1β. Οφειλέτης με εισόδημα 10.000€ και συνολική οφειλή 3.000€:

 

  • Κανονικά θα ήταν 3.000€/120 = 25€ ανά δόση → Όμως:
  • Επειδή τα 25 € είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 30 €, η ρύθμιση γίνεται σε 100 δόσεις (3.000€/30€) των 30 € . Επομένως, αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των δόσεων και παραμένει, σε κάθε περίπτωση, αμετάβλητο το minimum ποσό των 30 €/δόση.

 

  1. Οφειλέτης με εισόδημα 21.000€ και συνολική οφειλή 30.000€:

 

  • Έως τις 10.000€, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (10.000 έως 15.000€) Χ 4% = 200€
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (15.000 έως 20.000€) Χ 6% = 300€.
  • Για τα τελευταία επιπλέον 1.000€ (20.000 έως 21.000€) Χ 8% = 80€.
  • Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580€ → Μηνιαία ικανότητα 580€/12 = 48,33€.

 

  • Επομένως, προκύπτει αριθμός δόσεων: 30.000€ (οφειλή) / 48,33€ (μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής) = 620 δόσεις.

 

  • Επειδή όμως οι 620 δόσεις υπερβαίνουν τον maximum αριθμό δόσεων των 120, αναπροσαρμόζεται το μηνιαίο ποσό δόσης → η ρύθμιση γίνεται στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις (max) των 250€ (30.000€/120).

 

 

 

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000€ και οφειλή 6.000€:

 

  • Έως τις 10.000€, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (10.000 έως 15.000€) Χ 4% = 200€.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (15.000 έως 20.000€) Χ 6% = 300€.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (20.000 έως 25.000€) Χ 8% = 400€
  • Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000€ (25.000 έως 30.000€) Χ 10% = 500€.

 

  • Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400€ → Μηνιαία ικανότητα 1.400/12 = 116,67€.

 

  • Επομένως, προκύπτει αριθμός δόσεων : 6.000€ (οφειλή) / 116,67€ (μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής) = 51,42€ → 51 δόσεις.

 

  • Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις των 117,67 (6.000€ /51). 
  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 51.000€ και συνολική οφειλή 3.000€:

 

  • Έως τα 10.000€, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (10.000 έως 15.000€)Χ 4% = 200€
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (15.000 έως 20.000€)Χ 6% = 300€
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (20.000 έως 25.000€)Χ 8% = 400€
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (25.000 έως 30.000€)Χ 10% = 500€
  • Για τις επόμενες επιπλέον 20.000€ (30.000 έως 50.000€)Χ 12% = 2.400€
  • Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000€ (50.000 έως 51.000€)Χ 15% = 150€
  • Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 3.950€ → Άρα, μηνιαία ικανότητα 3.950€/12 = 329,17€

 

  • Συνεπώς,  προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000€ (οφειλή) / 329,17€ = 9,11 → άρα 9 δόσεις.

 

  • Επειδή δεν μπορεί να υπολείπονται των 18 minimum δόσεων, η ρύθμιση ορίζεται στις ελάχιστες 18 δόσεις  των 166,67€ (3.000€/18).

 

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000€, οφειλή 6.000€ και ένα (1) τέκνο:

 

  • Έως τις 10.000€, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€(10.000 έως 15.000€) Χ (4-1)=3% = 150€.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (15.000 έως 20.000€)Χ (6-1)=5% = 250€.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000€ (20.000 έως 25.000€)Χ (8-1)=7% = 350€.
  • Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000€ (25.000 έως 30.000€)Χ (10-1)=9% = 450€.

 

  • Επομένως, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200€ → Μηνιαία ικανότητα 1.200€/12= 100€.

 

  • Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων: 6.000€ (οφειλή) / 100€ (μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής) = 60 δόσεις των 100€.

 

Εταιρίες – Νομικά Πρόσωπα Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)

 

Σε ότι αφορά τις εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το πλαίσιο είναι σαφώς αυστηρότερο και πιο περιοριστικό, καθώς ο ανώτατος αριθμός δόσεων καθορίζεται σε έως 24 για τακτικές αιτίες (ΦΕΝΠ, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και σε έως 36 δόσεις για έκτακτες αιτίες (κληρονομιές κ.α.), τα δε ευεργετήματα της ρύθμισης και κυρίως το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι ευνοϊκότερο, όσο πλησιάζουμε στην εφάπαξ καταβολή της κύριας οφειλής.  Εφόσον ωστόσο επιλεγούν οι πολλές δόσεις, το ελάχιστο ποσό δόσης της ρύθμισης ορίζεται και εδώ στα 30 ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές του ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες σε έως και 24 και άλλες σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις, η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται διακριτά.

 

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης που θα εξειδικεύουν ειδικότερα θέματα που άπτονται τεχνικών ζητημάτων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  Εννοείται ότι η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο, τις τεχνικές συνθήκες της ρύθμισης και τις εγκυκλίους που θα επιλύουν τα προκύπτοντα θέματα και αντίστοιχα θα σας ενημερώνει αμέσως.

              

Με εντολή Προέδρου,

Αντώνης Μέγγουλης

Νομικός Σύμβουλος & Διευθυντής ΕΣΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.