Σημαντική η Δευτέρα για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), τις ΔΟΥ και τα τελωνεία ενώ οι εντάξιμες οφειλές είναι ειδικότερα αυτές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018.

Αναλυτικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους οφειλέτες- φυσικά πρόσωπα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση, παρέχει ο παρακάτω οδηγός που έχει τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων:

1 Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.), τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία. Οι εντάξιμες οφειλές είναι ειδικότερα αυτές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018.

2 Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων και το ποσό κάθε δόσης;

Σε φορολογούμενους-φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Για τους οφειλέτες με εισόδημα έτους 2017 άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017. Προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25% και προκύπτει η ετήσια δυνατότητα πληρωμής, με βάση την οποία καθορίζονται οι δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής (δείτε πίνακα).

3 Υπάρχουν «κόφτες» στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων;

Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

– το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

– ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18

– ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.

Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, ο αριθμός των δόσεων ορίζεται περιορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.

4 Ποιες οφειλές δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν στο μέγιστο αριθμό δόσεων των 120;

Γενικά οι οφειλές που είναι χαμηλότερες των 3.600 ευρώ δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις σε καμία περίπτωση, καθώς ισχύει ο περιορισμός ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 30 ευρώ (3.600 ευρώ : 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση = 120 δόσεις). Οι οφειλές μέχρι τα 3.600 ευρώ θα ρυθμίζονται:

– μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 540 ευρώ

– μέχρι 33 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ

– μέχρι 66 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ

– μέχρι 99 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ

5 Ποιες παγίδες κρύβει ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης;

Για να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο θα λαμβάνονται υπόψη όλα ανεξαιρέτως τα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2017, δηλαδή ακόμη και τα αυτοτελώς φορολογηθέντα καθώς και αυτά τα οποία απαλλάχθηκαν από τη φορολογία εισοδήματος,

Τι αναφέρει η απόφαση

Δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ (χωρίς να ισχύει μέχρι την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ) η απόφαση Α.1196/2019 με την οποία καθορίζονται ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α΄)

Αναλυτικά:

Άρθρο 1
Υποβολή Αίτησης

Η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των διατάξεων του άρθρου 98 του Μέρους Β «ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» του ν. 4611/2019 υποβάλλεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2019 ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο ή άλλη Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.

Αρμόδιο όργανο
Ως αρμόδιος για τη χορήγηση της ρύθμισης, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων της, την απώλεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία ορίζεται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου ή άλλης Υπηρεσίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Στην περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου και του Προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, αρμόδιος κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ορίζεται ο Προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Α. Υποχρεωτικά
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Β. Προαιρετικά
Στην περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019, μετά από επιλογή του οφειλέτη, ληξιπρόθεσμων έως και τις 31.12.2018 οφειλών οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α.2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α΄), του άρθρου 43 του ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α΄) ή σε ρύθμιση κατά τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του ν.2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α΄), η οποία είναι σε ισχύ, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.

Σε περίπτωση που στις ανωτέρω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές δύνανται να υπαχθούν εκ νέου στις ανωτέρω ρυθμίσεις ή σε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με τους οικείους όρους και προϋποθέσεις.

Εξαιρέσεις βάσει των περ. α) και β) του άρθρου 108 του ν.4611/2019

Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση κατά τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του ν.4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α΄) ή του άρθρου 51 του ν.4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α΄), ή σε σύμβαση/ρύθμιση με τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62 Α΄) εξαιρούνται και δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, εφόσον οι ανωτέρω ρυθμίσεις απωλέσθηκαν, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων που τις διέπουν, μετά την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου του νόμου 4611/2019 «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», ήτοι την 6η Μαΐου 2019.

Απώλεια ρύθμισης

Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται αυτοδικαίως, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων των άρθρων 98-109 του Μέρους Β του ν. 4611/2019 και της παρούσας Απόφασης και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης.

Εάν η απώλεια της ρύθμισης επέλθει εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου του άρθρου 1 της παρούσας, ο οφειλέτης δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση και να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε (45) εργασίμων ημερών.

Λοιπά στοιχεία της ρύθμισης

α. Για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, οι συντελεστές του άρθρου 98, παρ. 1, περ. Α, υποπέρ. α΄, του ν.4611/2019, μειώνονται, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη ανάλογα με το αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων για κάθε έναν από τους γονείς.

β. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019, μετά την εξόφληση της πρώτης δόσης αυτής εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4611/2019.

γ. Τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα για οφειλές νομικών προσώπων δύνανται να υπαγάγουν τις οφειλές αυτές στο πρόγραμμα ρύθμισης που προβλέπεται για το νομικό πρόσωπο με το σύνολο των όρων και προϋποθέσεων της ρύθμισης του νομικού προσώπου.

δ. Ως συνολικό εισόδημα της παρ.1 του άρθρου 99 του ν. 4611/2019, νοείται το συνολικό εισόδημα όπως ορίζεται στο σημείο α. της περ. Α της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019.

ε. Ως συνολικό εισόδημα (φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νοείται το οριζόμενο από τις διατάξεις της περ. Β της παρ.1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019.

στ. Σε έκτακτες περιπτώσεις που για οποιαδήποτε αιτία δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα των Δ.Ο.Υ. οι πληρωμές που έχουν διενεργηθεί στους φορείς είσπραξης και ο οφειλέτης αιτείται τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 4174/2013, ο αιτών προσκομίζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το σχετικό παραστατικό πληρωμής για την αξιολόγηση του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.

ζ. Τυχόν εκκρεμής πίστωση ποσού έως πενήντα (50) ευρώ από καταβολή ή απόδοση που έχει διενεργηθεί πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση δεν εμποδίζει την υποβολή της σχετικής αίτησης μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

η. Σε περίπτωση νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει προβεί σε διακοπή εργασιών πριν την 1.1.2013 χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.