ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

«Όλα θα κριθούν στη διαφορά»… Σε αυτό το συμπέρασμα συμφωνούν στελέχη τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τις ευρωεκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις. Και η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα κρίνει και το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» έδειξε τη διαφορά των ευρωεκλογών στις 6,5 μονάδες, η Metron Analysis για το «Βήμα» ανεβάζει τη διαφορά στις 6,7 μονάδες, ενώ η Marc, στην έρευνα που έκανε για το «Πρώτο Θέμα», έφθασε τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7,5 μονάδες. Όλες οι έρευνες όμως την ίδια στιγμή συμφωνούν ότι το κυβερνών κόμμα συσπειρώνεται και μειώνει την απόσταση που το χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αντίδραση του Μαξίμου στο μπαράζ των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν την ΝΔ σταθερά πρώτη εδώ και δύο χρόνια, είναι πως δέχεται υπόγειο πόλεμο από τα οικονομικά συμφέροντα και πως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν το λαϊκό αίσθημα. Αυτό υπονοεί ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι το «παράδειγμα της μεταδημοκρατίας» απέτυχε. Ούτε είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού, χθες στον Πειραιά, ότι «ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά και όχι οι δημοσκόποι».

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει μάλλον απίθανο να πέσουν έξω όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που φιλοξενούνται στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και να συμβεί τόσο μεγάλη ανατροπή. Αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη νίκη είναι η διαφορά που θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα.

Αν, σημειώνουν στελέχη της συμπολίτευσης, η διαφορά είναι μικρότερη του αναμενόμενου, κάτω δηλαδή από τις 3-4 μονάδες, που είναι η συνήθης διαφορά που καταγράφεται ιστορικά, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να κάνει λόγο για αποτυχία των δημοσκόπων, για την «αντοχή» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπει στον πειρασμό για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Παραδόξως, το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, όπως είναι η εκτίμηση του γνωστού δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή της Opinion Poll. Που πρόσφατα έγραψε ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα κυμανθούν από 30% έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 24%. Με τη διαφορά να κυμαίνεται από τις 6 μονάδες μίνιμουμ έως τις 17 μονάδες μάξιμουμ.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκτιμήσει ότι αφενός θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει μέχρι το φθινόπωρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο -όπως άλλωστε έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν- για αναντιστοιχία εκλογικού σώματος και κυβέρνησης, και αφετέρου να θελήσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να προλάβει μια «στρατηγικού χαρακτήρα» εκλογική ήττα.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στις τελευταίες δύο τουλάχιστον αναμετρήσεις η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές υπερδιπλασιάζεται -λόγω της παράστασης νίκης- στις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, για τη ΝΔ είναι κρίσιμο η διαφορά να ξεπεράσει το ποσοστό που κατεγράφη στις προηγούμενες ευρωεκλογές, του Μαΐου 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, με διαφορά άνω των 3,5 μονάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να κάνει λόγο για καθαρή νίκη και για «ανατροπή», πόσω μάλλον που στις τελευταίες εθνικές εκλογές ηττήθηκε με διαφορά 7,5 μονάδων.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις περισσότερες περιφέρειες αλλά και το προβάδισμα των «γαλάζιων» υποψηφίων στους μεγάλους δήμους, θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει εμφατικά πρόωρες εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.