Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες μικρομεσαίοι, αναμένοντας από το υπουργείο Οικονομικών βελτιώσεις στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων, αφού οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή κρίνονται ανεπαρκείς για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη, εξυπηρετώντας παράλληλα τις τρέχουσες υποχρεώσεις.



Οι επίμαχες διατάξεις ορίζουν ότι για οφειλές από πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. φόρος εισοδήματος), αυτές μπορούν να ρυθμιστούν ως και σε 18 δόσεις, αντί των 12 που ισχύουν σήμερα.

Η αρχική «παγωμάρα» έγινε μεγαλύτερη, όταν άκουσαν από το υπουργείο Οικονομικών, ότι η επιλογή του Εξωδικαστικού είναι ίσως πιο ελκυστική, εξ ου και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πρώτη στιγμή προς το οικονομικό επιτελείο για βελτίωση αυτών των διατάξεων.

Τι ισχύει για τις οφειλές έως 20.000 ευρώ
Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προέκυψε ότι όντως το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει τον αριθμό των δόσεων, ειδικά όσον αφορά στις ομόρρυθμες, για να φτάσουν ενδεχομένως ως τις 60, ενώ αναζητείται νομική φόρμουλα για τα προσωπικά χρέη των εταίρων Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή ακόμα και μονοπρόσωπων ΕΠΕ. Γιατί «καίγονται» οι μικρομεσαίοι; Γιατί πολύ απλά γι’ αυτούς δεν υπάρχει η εναλλακτική του Εξωδικαστικού.



Αν και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός κλείνει σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας, δεν έχει ανοίξει ακόμα η ηλεκτρονική εφαρμογή για νομικά πρόσωπα με χρέη ως 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι, με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, αν και θα μπορούσαν να ρυθμίσουν ως και σε 120 δόσεις τα χρέη τους, απλώς δεν τους έχει δοθεί η τεχνική δυνατότητα και η μόνη τους διέξοδος αυτήν τη στιγμή είναι το νέο πλαίσιο. Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός από τις 18, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.