Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρωταθλήτριες οι ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως- 15η η Τουρκία, δείτε σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

4 Μαΐου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Στα 1,822 τρισεκ. δολάρια ανήλθαν πέρυσι οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση με τις ΗΠΑ να φιγουράρουν στην κορυφή με αύξηση της τάξης του 4,6% σε σύγκριση με το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια δίνοντας μαζί με την Κίνα ώθηση προς τα πάνω στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες. Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των αμυντικών αυτών δαπανών, που βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988. Το 2017, είχαν καταγράψει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση.

Πόσα ξοδεύουν ΗΠΑ και άλλες χώρες στις αμυντικές δαπάνες

Με δαπάνες ύψους 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ αφιερώνουν στην άμυνά τους όσα οι επόμενες οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. «Η άνοδος των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών εξηγείται από την εφαρμογή, αρχής γενομένης το 2017, νέων προγραμμάτων απόκτησης όπλων από μέρους της κυβέρνησης [του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ] Τραμπ», εξηγεί η Οντ Φλεράν, υπεύθυνη του προγράμματος για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς στο SIPRI, σε δελτίο Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο.

Τελετή έπαρσης της σημαίας από στρατιώτες σε βάση στην Κίνα.
Η Κίνα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 83% από το 2009 και πέρασε στη δεύτερη θέση / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Η Κίνα, που ανεβάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τις στρατιωτικές δαπάνες της (έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 2009), περνά στη δεύτερη θέση, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία — η οποία συνεχίζοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της ανεβαίνει μια θέση — και τη Γαλλία. Η Κίνα αφιέρωνε το 1,9% του ΑΕΠ της για την άμυνα κάθε χρόνο από το 2013.

Οι 40 χώρες που ξόδεψαν πέρυσι τα περισσότερα στις αμυντικές τους δαπάνες σύμφωνα με το SIPRI.
Οι 40 χώρες που ξόδεψαν πέρυσι τα περισσότερα στις αμυντικές τους δαπάνες σύμφωνα με το SIPRI

Η Ελλάδα 36η παγκοσμίως στις αμυντικές δαπάνες το 2018

Για πρώτη φορά, η Ρωσία δεν συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα.

Όχημα με συστοιχία S-400 παρελαύνει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Η Ρωσία πέρασε στην έκτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις αμυντικές της δαπάνες / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Κατατάσσεται έκτη, εξαιτίας της μείωσης του στρατιωτικού της προϋπολογισμού από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικά κράτη στη Ρωσία από το 2014 εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία περιόρισαν σε έναν βαθμό τον προϋπολογισμό που διατίθεται στην άμυνα της χώρας. Στην ίδια την Ουκρανία, οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 21% μέσα σε έναν χρόνο, στα 4,8 δισεκ. δολάρια, πάντα κατά την έκθεση.

Η Τουρκία βρίσκεται στη 15η θέση του πίνακα έχοντας ξοδέψει πέρυσι 19 δισ. δολάρια για τις αμυντικές της δαπάνες, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ της και στο 1% του συνόλου των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως.

Η Ελλάδα από την άλλη είναι 36η στη λίστα των αμυντικών δαπανών έχοντας δαπανήσει 5,2 δισ. δολάρια (2,4% του ΑΕΠ της).

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, 4 Μαΐου, 2019 at 15:16 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply