ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Λίγες εβδομάδες απέμειναν για την έναρξη λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών (τζαμί) στο Βοτανικό, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου έχει στα χέρια του την πρόταση της επιτροπής για τον πρώτο ιμάμη της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, έχει υπογράψει την απόφαση για τη σύσταση διοικούσας επιτροπής του τεμένους και τους κανόνες λειτουργίας του, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι ο διορισμός του ιμάμη που αναμένεται να υπογράψει ο κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας θα είναι ο Ζακί Μοχάμετ μαροκινός, Έλληνας υπήκοος, ενώ το τέμενος αναμένεται να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν θα ξεκινάει το Ραμαζάνι.

Όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ωράριο λειτουργίας του τεμένους είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής.

Κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τις Παρασκευές θα το λειτουργεί ο ιμάμης, ο οποίος θα έχει επιλεγεί από το ΔΣ που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας και θα μπορεί να δίδεται σε μουσουλμανικές κοινότητες κάθε Δευτέρα ή και Τετάρτη. Μόνο όσοι έχουν νόμιμη άδεια μουσουλμανικού ευκτηρίου οίκου στην Αττική ή είναι μουσουλμανικά θρησκευτικά νομικά πρόσωπα αναγνωρισμένα σύμφωνα με το ν. 4301/2014 θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση του τεμένους.

Το τέμενος δεν θα παραχωρείται σε κανέναν κάθε Παρασκευή , καθώς αυτή η μέρα θεωρείται ιερή για τους μουσουλμάνους, ενώ την Δευτέρα και την Τετάρτη μπορεί να παραχωρείται σε οποιονδήποτε.

Ο ιμάμης του τεμένους μπορεί να κάνει κήρυγμα μόνο στα ελληνικά, ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο που θέλει τους μουσουλμάνους να ακούν το κήρυγμα στην επίσημη γλώσσα κάθε χώρας, ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», στην οποία θα μετέχουν συμβουλευτικά και ιμάμηδες.

Όπως τονίζεται, «ο πρόεδρος, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να ζητήσει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. την παρουσία του θρησκευτικού λειτουργού (ιμάμη) του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, καθώς και τρίτων προσώπων ή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων για την παροχή (προφορικώς ή γραπτώς) διευκρινίσεων, επιστημονικών ή θεολογικών συμβουλών, την υποστήριξη αιτημάτων ή την παρακολούθηση των εργασιών του επί συγκεκριμένου θέματος, μέχρι την εξασφάλιση ικανού και κατάλληλου για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χώρου σε ακίνητο, και σε κάθε περίπτωση για λόγους διευκόλυνσης του έργου του, το Δ.Σ. συνεδριάζει σε χώρο που παραχωρείται από το υπουργείο Παιδείας».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.