Η κτηματογράφηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε πολλές περιοχές της χώρας, όμως πέρα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών δεν γνωρίζει ποιο είναι το κόστος για τη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τον οδηγό για το Κτηματολόγιο, για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης ανέρχεται στα 35 ευρώ, για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο -δηλαδή διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.ό.κ.).

Υποχρεωτική η δήλωση βοηθητικών χώρων στο Κτηματολόγιο

Στο Κτηματολόγιο, ωστόσο, βάσει των προθεσμιών που ισχύουν, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν και οι βοηθητικοί χώροι που έχει στην κυριότητά του κάθε πολίτης, όπως για παράδειγμα οι αποθήκες, οι χώροι στάθμευσης κ.ά.

Για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού του τέλους για δικαιώματα σε αστική περιοχή. Αναγράφονται παραδείγματα για τους κύριους αλλά και τους βοηθητικούς χώρους.
Παράδειγμα υπολογισμού τέλους για δικαιώματα σε αστική περιοχή για κύριους και βοηθητικούς χώρους / Πηγή: www.ktimatologio.gr

Πως υπολογίζεται το κόστος για τις αγροτικές περιοχές

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δυο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.



Οπως αναφέρεται στον οδηγό για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικοισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης.

Παράδειγμα υπολογισμού του παγίου τέλους για κτηματογράφηση τόσο για τις αγροτικές περιοχές, όσο και για τις μικτές περιπτώσεις, δηλαδή σημεία όπου υπάρχουν δικαιώματα σε αστική και αγροτική περιοχή.
Παράδειγμα υπολογισμού τέλους για δικαιώματα σε αγροτική περιοχή καθώς και για μικτές περιπτώσεις / Πηγή: www.ktimatologio.gr

Στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για το αν ένα ακίνητο είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή, ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Πώς καταβάλλεται το τέλος κτηματογράφησης




Η καταβολή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ.

Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.