Να δυναμώσει σήμερα η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στο λαό της περιοχής το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Κοζάνης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο–ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο Συνέδριο μάλιστα θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρεσβείες των ΗΠΑ και Ισραήλ στην Αθήνα.

Το συνέδριο αυτό μόνο τυχαία δεν πραγματοποιείται αυτή την περίοδο. Διοργανώνεται στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ όπου συζητήθηκαν τα σχέδια για τον αγωγού “East Med” όσο και η λεγόμενη «ασφάλεια» στην περιοχή. Η τριμερής αυτή συνάντηση μάλιστα παρουσιάζεται ως «ορόσημο» εξελίξεων καθώς η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχεδίων και της παρουσίας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών και των αναγκών τους. Υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών, τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Προδιαγράφουν μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και συνολικά τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Αντί ο πλούτος που βρίσκεται στο έδαφος των χωρών να αποτελεί ευτυχία και ευημερία για τους λαούς, γίνεται τελικά «κατάρα», καθώς στα χέρια των λίγων αποτελεί έδαφος για σφοδρούς ανταγωνισμούς. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί οδήγησαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως αυτοί στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, ακόμα και σε έδαφος της ίδιας της ΕΕ όπως η Ουκρανία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές ευθύνες καθώς συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό. Καθημερινά ο λαός της Παλαιστίνης θρηνεί θύματα από πυρά του Ισραηλινού Στρατού. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και των επιδιώξεων της ΕΕ. “Πουλάει” παραμύθια, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες για να παραπλανήσει το λαό και επιδίδεται σε μια άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ  ενώ έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν παράγοντες ανασφάλειας και κινδύνων για τους λαούς της περιοχής. Είναι προκλητικό όλοι αυτοί να παρουσιάζονται ως προστάτες που νοιάζονται για την «ανάπτυξη» και την «ευημερία». ο λαός έχει πείρα από τις πολεμικές συγκρούσεις και το αιματοκύλισμα με πρόσχημα τη δήθεν προστασία.  Σε λίγες μέρες είναι η μαύρη «επέτειος» για τα 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη γειτονική Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να προβληματίσει το λαό, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές η συμμετοχή των 2 ιδρυμάτων στο συνέδριο. Η συζήτηση που γίνεται για το νέο «ανταγωνιστικό» Πανεπιστήμιο που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση και θα εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο την καπιταλιστική κερδοφορία, σημαίνει και έρευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους. Έρευνα όχι προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, αλλά έρευνα για να «αυγατίζουν» τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Έρευνα που πολλές φορές θα αξιοποιείται ακόμα και για στρατιωτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και αλλού όπου σχεδιάζονται να τρέξουν ΝΑΤΟϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αναρωτιόμαστε τι σχέση έχουν αυτά τα «ερευνητικά» σχέδια με τις ανάγκες της κοινωνίας;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί τώρα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές,  τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, το λαό της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την εμπλοκή της χώρας μας. Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν να είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Να δυναμώσει σήμερα η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.