Ενας ακόμη εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη για το Καστελλόριζο. Αυτή τη φορά τη θέση του διαχώρισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιανάκης, η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο. Στόχος αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου, είναι η απομόνωση του Καστελλόριζου.

Σημειώνεται οι χθες ο κ. Τσιρώνης δήλωση ότι το Αιγαίο δεν ανήκει στην Αιγαίο.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μιχελογιαννάκη:

«Οι λόγοι για τους οποίους είναι λάθος κι επικίνδυνη η δήλωση του κ. Τσιρώνη, σχετικά με το ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο”.

Η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η απομόνωση του Καστελόριζου.

Στις 27 Απριλίου 2012 η Τουρκία δημοσίευσε χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους διεκδίκησε όλο το βόρειο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.

Διεκδίκησε τις περιοχές δυτικά της Κύπρου και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξαν αντιδράσεις και το θέμα έχει βαλτώσει υπέρ της Τουρκίας.

Υπάρχει πρόβλημα διότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει ποια είναι ακριβώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο.

Αν το Καστελόριζο απομονωθεί από τα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται σαν μικρή συστάδα νησιών, αντιμέτωπων με την τεράστια τουρκική ακτογραμμή.

Η Τουρκία θα ζητήσει να μην του αποδοθούν θαλάσσιες εκτάσεις, με βάση τη μέση γραμμή, αλλά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη.

Όχι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η αιγιαλίτιδα ζώνη θα είναι 12 μίλια, διότι τόση έχει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκεί ανήκει το Καστελόριζο.

Αυτό όμως θα καταστρέψει την προσπάθεια της Ελλάδας για όμορη ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα μειώσει την ελληνική ΑΟΖ.

Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει το Καστελόριζο σε ενιαία ρύθμιση για την ΑΟΖ.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι λάθος η δήλωση του κ. Τσιρώνη. Όχι επί της γεωγραφίας, αλλά επί της στρατηγικής”.

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.