Σε φιάσκο χωρίς προηγούμενο εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση, μόλις λίγα 24ωρα μετά την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές, «θυμήθηκε» ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ζητώντας από την Κομισιόν παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουν περάσει και οι ευρωεκλογές…

Το economistas.gr αποκαλύπτει επιστολή του γ.γ. Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλου προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την οποία ζητείται για πολλοστή φορά παράταση της διαδικασίας αποεπένδυσης, παρότι ήδη η Κομισιόν έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για τις σοβαρές καθυστερήσεις, με την πρόσφατη έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.

deh_anavoli_1.jpg

Το πρόσχημα για να ζητηθεί η νέα αναβολή έχει μεγάλο ενδιαφέρον: όπως αναφέρεται στην επιστολή, επειδή η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα (στις 9 Φεβρουαρίου) νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στη ΔΕΗ να προσλάβει και νέο, ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας των λιγνιτικών μονάδων, ζητείται περισσότερος χρόνος για να προσληφθεί ο εκτιμητής και να ολοκληρώσει το έργο του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης Περιόδου Αποεπένδυσης, όπως αυτή ζητήθηκε παραπάνω (σ.σ.: ως τις 30 Ιουνίου), και σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 4533/2018 (όπως τροποποιήθηκε), ζητούμε την έγκρισή σας να επιτραπεί στην ΔΕΗ να διορίσει ανεξάρτητους εκτιμητές (…), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποεπένδυσης κατά την παράγραφο 8 των Δεσμεύσεων (σ.σ.: που έχουν επιβληθεί στην ΔΕΗ από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού)».

Η τροπολογία αυτή είχε αρχικά ερμηνευθεί ως μια ρύθμιση που θα διευκόλυνε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, καθώς προβλέπει ότι ο νέος εκτιμητής θα πρέπει να συνυπολογίσει στη διαμόρφωση της εκτίμησής του για την αξία των μονάδων τις ανάλογες συναλλαγές που έχουν γίνει στην Ευρώπη και τα (σ.σ.: χαμηλά) τιμήματα που προσφέρθηκαν στην προηγούμενη, άγονη διαδικασία.

Είχε εκτιμηθεί τον Φεβρουάριο ότι, με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην εκτίμηση που κάνει η ΔΕΗ για την αξία των μονάδων της και στα πολύ χαμηλότερα τιμήματα που προσφέρει η αγορά.

Όμως, φαίνεται ότι τελικά η τροπολογία αυτή γίνεται «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης για να αποτρέψει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον Μάιο, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ώστε μια ενδεχόμενη κακή έκβασή του (πώληση των μονάδων με χαμηλά τιμήματα) να μην συμπέσει με την κορύφωση της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.



Πλέον είναι στο χέρι της DG Comp να κρίνει αν θα δώσει τη ζητούμενη παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε συμμόρφωση της ΔΕΗ και του ελληνικού κράτους με την απόφαση της Επιτροπής, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 19 Μαρτίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μονάδες της  οι ακόλουθοι επενδυτές:

  • BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (σ.σ. όμιλος Κοπελούζου) (CONSORTIUM)
  • CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD
  • SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.