Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξουδετερώθηκε πλήρως μετά την κατάκτηση και του τελευταίου εδάφους που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δηλώνουν την πλήρη εξουδετέρωση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την εδαφική ήττα κατά 100% του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις των τζιχαντιστών στο Μπαγούζ, ένα χωριό στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές ενάντια στους τελευταίους σκληρούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αλλά οι ΣΔΔ έχουν σηκώσει τώρα τη σημαία τους στη Μπαγκούζ για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

«Αυτή τη μοναδική ημέρα, τιμάμε τη μνήμη χιλιάδων μαρτύρων, των οποίων οι προσπάθειες κατέστησαν δυνατή τη νίκη», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί.

Η οργάνωση των Λούρδων ανταρτών της Συρίας έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η δύναμη αυτή άρχισε την τελική μάχη όπως την αποκαλούσε για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το πρώην προπύργιό του στο Μπαγούζ μετά την απομάκρυνση από το χωριό αυτό χιλιάδων αμάχων και την εκδίωξη τζιχαντιστών μαχητών.

Δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν σήμερα το Μπαγούζ ανέφεραν πως είδαν μία έρημη πόλη με κατεστραμμένα και σκουριασμένα οχήματα, σχισμένες σκηνές και καμένα δέντρα. Προσωπικά και άλλα αντικείμενα, όπως γεννήτριες, βαρέλια, δεξαμενές νερού και δορυφορικά πιάτα ήταν διάσπαρτα πεταμένα.

Στο απόγειό του το 2014, το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε ένα έδαφος τόσο μεγάλο στο Ιράκ και στη Συρία, όσο είναι η Βρετανία. Η οργάνωση ευθύνεται για ωμότητες και αιματηρές επιθέσεις, και στην Ευρώπη όπου είχε επιβάλει την κυριαρχία του τρόμου.

Η περιοχή Μπαγούζ βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη στην πλούσια σε πηγές ενέργειες ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ήταν το τελευταίο σημαντικό έδαφος που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επί σειρά ετών ήλεγχε σημαντικά εδάφη των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Το εδαφικό χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εξαλείφθηκε στη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ενώ ερωτηθείσα εάν γνωρίζει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε το 100% των εδαφών που ήλεγχε, η Σάντερς απάντησε «Ναι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στους δημοσιογράφους χάρτες με τα εδάφη, που κάποτε είχαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές.

«Εδώ είναι το Ισλαμικό Κράτος την Ημέρα των Εκλογών (των προεδρικών εκλογών του 2016) κι εδώ είναι αυτά που έχουμε σήμερα» εξήγησε συγκρίνοντας διαφορετικούς χάρτες, ο δεύτερος εκ των οποίων, που παρουσίαζε την κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, δεν αποτυπώνει την παραμικρή παρουσία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Μπορείτε να κρατήσετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια… Καιρός ήταν» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, μόλις αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, προτού μεταβεί στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο, στη Φλόριντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.