Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την περασμένη Παρασκευή.

Από τη μία η ΝΔ κάνει λόγο για διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ενώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και αυτή στις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στα άρθρα για τη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και στον νέο ορισμό για το έγκλημα του βιασμού.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα μετατρέπονται σε πλημμέλημα οι βόμβες «μολότοφ». Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη μέσω της οποίας διώκεται η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, δηλαδή και οι βόμβες μολότοφ, μετατρέπονται από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον 3 χρόνια.

ΝΔ: Ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνοεί Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία καταφέρεται εναντίον του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει μείωση ποινών, τονίζοντας ότι ευνοούν την Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ» τονίζει η ΝΔ και σημειώνει:

«Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ».

Μάλιστα, η ΝΔ επισημαίνει πως «η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου».

Για να καταλήξει η ΝΔ: «Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή»

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογήρου: Μειώνει τις ποινές για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις αλλαγές πους σχεδιάζει στο Κώδικα Ποινής Δικονομίας και που αφορούν την Χρυσή Αυγή, εξαπολύει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νεολαίοι κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Οι νεολαίοι ζητούν ακόμα την επανεξέταση του νομικού ορισμού του βιασμού, προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

«Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Οχι της νεολαίας και στο άρθρο για τον βιασμό

Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.

Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καλογήρου έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων, για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επανέλαβε ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό της επικριτικής ανακοίνωσης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαμαρτύρεται επίσης τόσο για την μείωση των ποινών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμώντας ότι ευνοεί την Χρυσή Αυγή, ενώ ζητά και επαναπροσδιορισμό του εγκλήματος του βιασμού ώστε να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες θυμάτων

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.