Με μπόνους αλλά και με κόφτες γράφονται οι δυο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Η μια που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα  ασφαλιστικά ταμεία θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός του Μαρτίου. Αργότερα θα έρθει και η δεύτερη για τα χρέη που έχουν αφήσει στην Εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες.

Και οι δυο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οφειλέτες είτε της Εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δυο ή ενδεχομένως και στις δυο ρυθμίσεις. Οσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Παρά την γκρίνια των Ευρωπαίων η οποία αποτυπώθηκε στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας της Κομισιόν, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προχωρούν κανονικά στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Αποτελούν άλλωστε ένα  ισχυρό χαρτί που θα ρίξει η κυβέρνηση στο προεκλογικό της παιχνίδι.

Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Πρώτα θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία, η οποία θα συνοδεύεται με κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάνει ακόμα και το 70% και αργότερα θα έρθουν οι ευκολίες πληρωμής προς την Εφορία.

Ταµεία

Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει:

– Οφειλές που εντάσσονται: Ολες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.
– Επανυπολογισμός οφειλής: Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.



– Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.

– Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

– Αίτηση – προθεσμία: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.

Η ρύθµιση της Εφορίας

Η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία δεν θα  έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

– Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.

– Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

  • Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

– Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσει  τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Αλλαγές και για τα κόκκινα δάνεια

Αλλαγές όμως αναφορικά με τα όσα θα πρέπει να πληρώσουν οι κόκκινοι δανειολήπτες που έχουν δάνειο για το οποίο έχει μπει ως εγγύηση η πρώτη κατοικία τους φέρνει το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και θα αφορά μόνο όσους ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας εντός του 2019. Η ισχύς του νόμου θα είναι για ένα έτος για τη γενική ομάδα των δανειοληπτών και για πέντε χρόνια για ανέργους και ΑμεΑ και θα προβλέπει και κρατική επιδότηση της δόσης έως το 1/3 εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη δεν είναι ικανό να καλύψει τη δόση.


Για την ένταξη σε προστασία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει συνδυαστικά να πληρούν μια σειρά από κριτήρια και συγκεκριμένα το οικογενειακό τους εισόδημα να είναι σύμφωνο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική οφειλή να προέρχεται μόνο από δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία (είτε για φυσικά πρόσωπα είτε για εμπόρους και μικρομεσαίους) και να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου τις 250.000 ευρώ. Επίσης οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης να μην ξεπερνούν το 30% της οφειλής του, ενώ το σύνολο της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής θα παρέχεται για διάρκεια έως και 25 χρόνια με επιτόκιο 2% συν euribor τριμήνου. Παράλληλα θα επιτυγχάνεται και κούρεμα της οφειλής εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

 

Βουργάνα Μαρία στα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.