Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην υπάρξει κίνδυνος

Σε τρίωρο μπλακ άουτ θα τεθεί το απόγευμα της Κυριακής το νοσοκομείο των Γρεβενών, λόγω απολύτως αναγκαίων εργασιών συντήρησης, και οι υγειονομικές αρχές έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο, προκειμένου να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται το ΕΚΑΒ και οι μονάδες υγείας των όμορων νομών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες πιθανού έκτακτου χειρουργείου. Φορητές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία θα επιστρατευτούν για παροχή οξυγόνου και καρδιογραφήματα αν χρειαστεί, ενώ οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα «μπουμπουνίσουν» τη θέρμανση πριν από την διακοπή της ηλεκτροδότησης, με στόχο να κρατήσουν τη θερμοκρασία στους θαλάμους σε ανεκτά επίπεδα, καθώς λόγω …«Ωκεανίδας» το θερμόμετρο στα Γρεβενά αναμένεται να δείχνει αρνητικές τιμές.

Όπως ανακοινώθηκε, από τις 2 ως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρξει ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, λόγω εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στον πίνακα χαμηλής τάσης (συντήρηση και αποκατάσταση αυτοματισμών). Στη διάρκεια της διακοπής το νοσοκομείο δεν θα τροφοδοτείται με ρεύμα από καμία πηγή.



«Η τροφοδοσία μας γίνεται από τρεις εναλλακτικές πηγές: από το δίκτυο της ΔΕΗ, από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες βενζίνης) και από UPS που λειτουργούν με μπαταρία. Σε περίπτωση διακοπής οι αυτοματισμοί πρέπει να κάνουν τη μεταφορά από το ένα σύστημα στο άλλο μέσα σε 2 δευτερόλεπτα.

Το προσωπικό κανονικά δεν πρέπει καν να καταλαβαίνει από ποια πηγή ηλεκτροδοτείται το κτίριο», είπε στο «Έθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου, Παντελεήμων Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Εδώ και 4-5 χρόνια έχουμε πρόβλημα με αυτούς τους αυτοματισμούς. Τρεις φορές κάναμε προσπάθεια να το επισκευάσουμε. Ενώ δούλευε στις δοκιμές, όταν χρειαζόταν δεν έκανε τη μεταφορά. Στις καταιγίδες είχαμε βύθιση της τάσης. Ο αυτοματισμός έκοβε το ρεύμα για να το γυρίσει στη γεννήτρια, αλλά δεν το γυρνούσε, και έπρεπε να το κάνουμε χειροκίνητα».

Η δυσλειτουργία αυτή προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα και κινδύνους στο νοσοκομείο. Πρόσφατα το νοσηλευτικό ίδρυμα έμεινε για 20 λεπτά χωρίς ρεύμα. «Στις καταιγίδες έπρεπε ο ηλεκτρολόγος να είναι εδώ. Υπήρξε περίπτωση που μπήκαν χειρουργεία υπό βροχή και του είπα να καθίσει δίπλα στη γεννήτρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε να αντικατασταθεί στο σύνολό του ο αυτοματισμός μετάβασης από το δίκτυο στη γεννήτρια και αντίστροφα, και επιλέχτηκε ως κατάλληλος χρόνος το απόγευμα της Κυριακής, μια «νεκρή» ώρα για το νοσοκομείο, χωρίς χειρουργεία, αιμοκαθάρσεις και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το νοσοκομείο Γρεβενών δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε κάποιος από τους ασθενείς βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη. Παροχή οξυγόνου και έκτακτα καρδιογραφήματα μπορούν να γίνουν με φορητούς αναπνευστήρες και καρδιογράφους, «Το σημαντικότερο είναι πως δεν μπορούν να γίνουν έκτακτα χειρουργεία. Έχουμε ενημερώσει το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΠΥ και την ΥΠΕ, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και αν υπάρξει τέτοια ανάγκη να διακομιστεί στην Κοζάνη ή σε άλλο νοσοκομείο όμορου νομού», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ωκεανίς» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα το Σαββατοκύριακο, ήταν μια παράμετρος που έφερε πρόσθετη δυσκολία στο εγχείρημα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo στα Γρεβενά αναμένεται χιονόπτωση και θερμοκρασία την Κυριακή από -7 ως 2 βαθμούς Κελσίου. «Το νοσοκομείο είναι σχετικά καινούργιο και έχει καλή θερμομόνωση. Τις ώρες πριν από τη διακοπή θα ανεβάσουμε την θερμοκρασία από τους 21 στους 23-24 βαθμούς, ώστε να κρατηθούν οι θάλαμοι ζεστοί και να μην πέσει σε απαγορευτικές τιμές όσο δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση», είπε ο κ.Αλεξιάδης.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.