Το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για την παρούσα Βουλή, έχουν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιβεβαιωθεί εκ νέου η πλειοψηφία των 180 και πλέον βουλευτών που πήραν τα άρθρα που από κοινού στήριξαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων.

Μια τέτοια πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 14 Μαρτίου θα σημάνει ότι τουλάχιστον αυτά τα άρθρα θα αναθεωρηθούν σίγουρα στην επόμενη Βουλή αφού θα χρειάζονται μόνο 151 ψήφους.

Το εμβληματικότερο από αυτά τα άρθρα είναι το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 για την αποσύνδεση της εκλογής προέδρου από τη διάλυση της βουλής που έλαβε 221 και 220 ψήφους. Ήδη όμως από χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της εκφράζει καχυποψία για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία.

Τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών συγκέντρωσε το άρθρο 86 για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αφού έλαβε 253 ψήφους.

Ευρύτατη ήταν η πλειοψηφία και στο άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να συστήνει μέσα σε μια τετραετία 2 εξεταστικές επιτροπές με 120 ψήφους. Το άρθρο 68 παράγραφος 2 που προβλέπει κάτι τέτοια έλαβε 234 θετικές ψήφους.

Το άρθρο 69 παρ5 που πρότεινε η ΝΔ για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών ως προς τις συνταγματικές εγγυήσεις με τους τακτικούς δικαστές υπερψηφίστηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 233 ψήφους.

Τέσσερα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψήφισαν οι βουλευτές του

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε 4 προτάσεις του να μην υπερψηφίζονται από τους κυβερνητικούς βουλευτές και έτσι να μην περνάνε στη δεύτερη ψηφοφορία αφού δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους.

Είναι το άρθρο 30 παρ.1 με 148 ψήφους που προέβλεπε την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, το 34 παρ1 με 147 ψήφους, το 35 παρ.2 με 150 ψήφους και το 41παρ5 με 150 ψήφους, άρθρα που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο» φως για τη δεύτερη ψηφοφορία πήραν  οι 32.

Οριακή πλειοψηφία για την θρησκευτική ουδετερότητα

Οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών  και μάλιστα στη δεύτερη καταμέτρηση έλαβε  το άρθρο 3  για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, το  άρθρο 13 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου έλαβε επίσης 151 ψήφους, ενώ το άρθρο 44 για την καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία πήρε 152 ψήφους. Τα συγκεκριμένα άρθρα ακόμα και αν στη δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρώσουν τους 151 βουλευτές θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή αφού  θα χρειάζονται 180 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε αυτά.

93 βουλευτές συγκέντρωσε το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τώρα τη Νέα Δημοκρατία με εξαίρεση τα άρθρα 68 και 96 που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα υπόλοιπα άρθρα που πρότεινε η  αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλαβαν τις 151 ψήφους και άρα δεν περνούν στη δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου.

Όσον αφορά το άρθρο 16 παράγραφος πέντε για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ένα εμβληματικό άρθρο, συγκέντρωσε 93 ψήφους.

Με δεδομένο ότι ψήφισαν 77 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το  άρθρο ψήφισαν και 16 ακόμη βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι. Το ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές αλλά και το πώς ψήφισαν συνολικά οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα φανεί σήμερα καθώς η Βουλή θα δώσει στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια των 274 βουλευτών που ψήφισαν  στη χθεσινή ψηφοφορία.

iefimerida 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.