Ακαρπη ήταν η συνάντηση, η οποία διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες χθες βράδυ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Από τη πλευρά του υπουργείου ανακοινώθηκαν ορισμένες πρώτες παρεμβάσεις, μια δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
«Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ «έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα, τους σπόρους και στις υπόλοιπες εισροές».

Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα εισαχθεί η ΠΟΠ Φέτα στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. «Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το 2019-2020, 300.000 μερίδες για το 2020-2021, και 600.000 για το 2021-2022», διευκρίνισε.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυο πλευρές συζήτησαν για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, με τον κ. Αραχωβίτη να δηλώνει ότι ήταν «ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση ενισχύσεων (…) στους αιγοπροβατοτρόφους και για τα ροδάκινα και θα συνεχίσουμε και σε άλλα προϊόντα».



Για τους δασικούς χάρτες, ανέφερε ότι το πρόβλημα επιλύθηκε με τη συνεργασία των δασαρχείων, των Περιφερειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και υποσχέθηκε ότι «κανείς δε θα χάσει τις επιδοτήσεις του».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δε μπορώ να πω όμως ότι επιλύθηκαν όλα. Αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά και προσπαθεί να δρομολογήσει λύσεις».
Σημείωσε ότι έχει υπογραφεί απόφαση για εξόφληση των παραγωγών μέσα σε 60 ημέρες από την παράδοση των προϊόντων.
Όμως από την άλλη, οι αγρότες κατήγγειλαν την κυβέρνηση βρίσκεται απέναντί τους.

«Η κυβέρνηση με αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους. Δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και υπογράμμισε ότι «ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στις αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου (…) και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε».

Ο κ. Μαρούδας είπε ότι σήμερα θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα της συνάντησης και να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του μπλόκου του Προμαχώνα, με τον Στέργιο Λίτο, Πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, να δηλώνει ότι «οι Σερραίοι αγρότες μετά από πέντε ώρες κοροϊδίας και ψέματος, αποχωρούμε. Ραντεβού στις κάλπες».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος κ.ά.

Από την πλευρά των αγροτών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο Πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού κ.ά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.