Δεσμεύτηκε το ποσό των 300 εκατ. με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Θέμα χρόνου είναι πλέον να ανοίξουν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου που πλέον λαμβάνει την γενικότερη μορφή του επιδόματος στέγασης.

Δεσμεύτηκε πίστωση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη των δαπανών του επιδόματος στους δικαιούχους.

Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου 2019 θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του κοινωνικού μερίσματος. Η είσοδος θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet, προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια των δικαιούχων.

Το ποσό για κάθε δικαιούχο θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό για αυτό θα πρέπει να δηλωθεί IBAN.

Το επίδομα ενοικίου θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και θα το εισπράττουν κάθε μήνα περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου. Αυτό σημαίνει πως το επίδομα στέγης σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ.

Το ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές).

Σχετικά με τις κλίμακες, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά το ποσό θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, το επίδομα θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση προγραμματίζεται από 1/1/2019:



Από 70 – 210 ευρώ/μήνα

  • Για 300.000 νοικοκυριά (διαμονή σε μισθωμένη κατοικία ή εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας)
  • Με εισοδηματικά/ περιουσιακά κριτήρια
  • Αίτηση ηλεκτρονικά
  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ/μήνα.
  • 2 ενήλικα μέλη: 105 ευρώ/μήνα
  • 3 μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο μέλος: 140 ευρώ/μήνα
  • 4 μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα μέλη: 175 ευρώ/μήνα
  • 4 μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 ανήλικα μέλη: 210 ευρώ/μήνα

news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.