Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και όπως αποτυπώθηκε στις κοινές τους δηλώσεις, τα “αγκάθια” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων, είναι ακόμη παρόντα και αιχμηρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε από πλευράς του όλα τα θέματα της ατζέντας που είχε προετοιμάσει η ελληνική πλευρά, με κυρίαρχο το θέμα της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε ωστόσο και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Ασφάλειας- καταπολέμησης τρομοκρατίας, στο Προσφυγικό, σε Οικονομία και Ενέργεια , δηλώνοντας και πάλι τη στήριξή του στα αιτήματα του Τ. Ερντογάν από την Ε.Ε στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής Συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Για το Κυπριακό, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, μιλώντας για κανονικό ευρωπαικό κράτος “δείχνοντας” σαφώς στην κατεύθυνση της αποχώρησης των στρατευμάτων.

Εξ΄ού και αναφέρθηκε σε προπαρασκευαστικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στην επιμονή Ερντογάν για τους οκτώ πραξικοπηματίες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε επανειλημμένως ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα μεν αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη έχει λάβει τις αποφάσεις της και αυτές είναι σεβαστές σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας.

“Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί” είπε μάλιστα κατά τι ενοχλημένος, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση τουρκικού ΜΜΕ για το εάν σκοπεύει να παραδώσει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Ερντογάν: Οι οκτώ, οι μουφτήδες και η …πολιτική ισότητας δύο Κοινοτήτων

Το μείζον ζήτημα για τον Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ωστόσο η επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών στην Ελλάδα ( τους οποίους “επικήρυξε” και προς 700.000 το κεφάλι).

Είναι προφανές από τη δημόσια πίεση που άσκησε στον έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα των “οκτώ” ότι και στο τετ α τετ τους, το ζήτημα για τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν κυρίαρχο στην δική του ατζέντα.

Για το Κυπριακό, ο τούρκος πρόεδρος έβαλε τη δική του “κόκκινη” γραμμή, μιλώντας για πολιτική ισότητα των δύο Κοινοτήτων.



Και ενώ στα της Οικονομίας ( δεδομένης και της κακής κατάστασης στην οικονομία της Τουρκίας) εμφανίστηκε εξόχως πρόθυμος για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών ( αναφέρθηκε και στη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης προαναγγέλοντας υπογραφή συμφωνιών), σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Χάλκης, δε δίστασε να επιδοθεί σε δημόσιο παζάρι.

Αφού αφηγήθηκε …συγκινητικές ιστορίες για την επίσκεψή του ως μαθητής στην κλειστή σχολή, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την επαναλειτουργία της την “αξιοποίηση των μουφτήδων” στην Θράκη, όπως ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν, εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του, για το γεγονός όπως είπε ότι ενώ η Τουρκία τήρησε τις υποχρεώσεις που της αναλογούν στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό, η Ε.Ε, δεν έχει πράξει το ίδιο.

Κατά τα λοιπά, συμφώνησαν αμφότεροι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τους πρέπει να μένουν ανοιχτοί.

Ο Α. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως ακριβώς υπάρχει αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, έχουν αποτραπεί στο παρελθόν επικίνδυνες κλιμακώσεις στις οποίες δεν υπήρχε καν πρόθεση.

Από πλευράς του ο κ. Ερντογάν, σχολιάζοντας το momentum της επίσκεψης Τσίπρα είπε : “οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και όχι εχθρούς. εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε.”

Οι δηλώσεις Τσίπρα- Ερντογάν μετά το “μαραθώνιο” τετ α τετ τους

“Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην ‘Αγκυρα.

Θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.

Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, “συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Όπως είπε, “υπάρχει πολύ σημαντική δυνατότητα το επόμενο διάστημα να επενδύσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. “Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη, η Ελλάδα βγαίνει μετά από πολυετή κρίση στις αγορές, λύνουμε προβλήματα δεκαετιών, όπως τη διαφορά μας με τον βόρειο γείτονα μας, τη Βόρεια Μακεδονία”, είπε και τόνισε ότι “πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

“Εμείς θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χτίσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι “η συνάντηση αυτή είχε ως αντικείμενο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αργότερα ιστορικά βήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

Σημείωσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και επισήμανε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

“Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε”, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός. “Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα”, είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ως προς το Κυπριακότόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειαςστον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.

Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.

Συνομίλησαμε για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, για την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως συζητήθηκε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής.

Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίηθηκαν τα περασμένα χρόνια, πρόσθεσε.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “ο διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι “οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης”.

Πρόσθεσε ότι “μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο”.

“Την ίδια στιγμή”, πρόσθεσε, “καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας”.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε ότι “το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης”, ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν επίσης να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να αποδεχτεί την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου και να γίνει αυτή η συνάντηση σε αυτή την συγκυρία, δεδομένης και της κριτικής που έχει διατυπωθεί επ’ αυτού, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δύο γειτονικές χώρες ιδίως όταν έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και ανοικτά κανάλια συνεννόησης και ιδιαίτερα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κριτική που ενδεχομένως να ασκείται από ορισμένους είναι κριτική που οδηγεί σε ένα τέλμα, αδράνεια και σε επικίνδυνους και ολισθηρούς δρόμους.

Σημείωσε ότι έχουν αποτραπεί κίνδυνοι και προβλήματα στα οποία βρέθηκαν μπροστά και πως αν δεν είχαν και οι δύο τη δυνατότητα να σηκώσουν το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν, θα ήταν πολύ πιθανό να βρεθούμε, χωρίς προθέσεις, μπροστά σε κλιμακώσεις επικίνδυνες.

Χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το επίπεδο επικοινωνίας και ειλικρίνειας μεταξύ τους και ότι αυτό είναι η βάση ώστε να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα και σε πιο εποικοδομητικές συνομιλίες που πιθανόν να έχουν και συγκεκριμένες αποφάσεις.

“Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πρόεδρος μου είπε ότι δεν έχουμε σήμερα να υπογράψουμε αποφάσεις, του είπα ότι όμως ίσως να έχουμε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

“Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς από τουρκικό ΜΜΕ αν η Αθήνα έχει σκοπό να επιστρέψει τους 8 αξιωματικούς.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε όλους όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. “Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας”, είπε.

Σημείωσε ότι “είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνμης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απράβατος όρος του ελληνικού συντάγματος”. Επανέλαβε ότι “υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματική η συνεργασία από εδώ και στο εξής στον τομέα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης εγκληματικής δράσης δικτύων, διακινητών ή τρομοκρατών στα σύνορά μας.

Ερντογάν: Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα

“Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο” διαμήνυσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε” σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

“Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας”, επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.



Την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

“Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις” ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης” ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. “Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο” υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων.

Όσον αφορά για το μεταναστευτικό, είπε πως η Τουρκία θεωρεί πως έχει “ένα υπερβολικό φόρτο”. Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια. “Η Τουρκία στο θέμα της επανεισδοχής και στο μεταναστευτικό όποιες υποσχέσεις έχει δώσει, τις έχει τηρήσει” υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Επιθυμούμε η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της τρομοκρατίας.

“Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό” ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων, πως “δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα και προσέθεσε:

“Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει”.

Την εκτίμηση ότι στη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα συνοδεύεται από Τούρκους επιχειρηματίες, η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνάψουν συμφωνίες, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως “οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρούς και εχθρότητες” και συμπλήρωσε: “Θα πρέπει να δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα. Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκείς καλή πολιτική. Εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε να την ασκούμε”.

Κληθείς από Τούρκο δημοσιογράφο να αξιολογήσει την αυριανή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: “Όπως γνωρίζετε από το 1971 η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό, δεν ήμασταν εμείς οι διακυβερνητές της χώρας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί έχουν φέρει το θέμα αυτό πολλές φορές στην ατζέντα και συμπλήρωσε: “Κάθε φορά που έρχεται αυτό, εγώ τους λέω ότι στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων, ελάτε και εμείς να λύσουμε αυτό το θέμα”, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων.

“Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου κάποια στιγμή ήταν 7 άτομα. Εγώ είπα στον Οικουμενικού Πατριάρχη: δώστε μας μια λίστα οι οποίοι θα μπορέσουν να είναι στην Ιερά Σύνοδο, και εγώ θα τους δώσω υπηκοότητα, ιθαγένεια τουρκική, ούτως ώστε η Ιερά Σύνοδος να μπορεί να λειτουργεί. Μας έδωσε τα ονόματα και εμείς σε όλους δώσαμε την ιθαγένεια. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά. Έτσι τη φέραμε σε ένα σημείο όπου μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πατριαρχείου”.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για την αυριανή του επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή, του ευχήθηκε το καλύτερο.

Capital.gr-ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.