Τα όσα τραγικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην πολύπαθη χώρα μας αναδεικνύουν την οριστική παρακμή και σήψη του πολιτικού συστήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών πνίγει το πολιτικό σύστημα που μετέτρεψε τα κόμματα και τους βουλευτές σε «μπάλες πολιτικού  μπιλιάρδου» ενώ παράλληλα ανέδειξε την πλήρη αδιαφορία, σε βαθμό κυνισμού της δημοκρατικής βούλησης του κατ΄επίφασην πλέον «κυρίαρχου λαού», η γνώμη του οποίου αγνοείται συστηματικά και καταπνίγεται στα χημικά των συλλαλητηρίων.

Ζούμε το τέλος μιας εποχής, τη ζύμωση για κάτι άλλο και το μεσοδιάστημα όπως θα έλεγε και ο ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Γκράμσι είναι η περίοδος των «τεράτων». Και πώς να μην είναι. Κάποτε τη Δημοκρατία απειλούσαν τα τάνκς, τα κινήματα, οι ξένες ωμές επεμβάσεις, η  βία και η νοθεία. Σήμερα η Δημοκρατία απειλείται από την αλλοίωση των κομμάτων και οι βουλευτές μετατρέπονται σε «μπάλες κομματικού μπιλιάρδου». Με άλλο κόμμα πολιτεύεται κάποιος, με άλλο κόμμα καταλήγει και οι αξίες και οι ιδεολογικές γραμμές έχουν γίνει κουρελόχαρτο.



Και τι δε ζήσαμε τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις Πρέσπες αλλά και την έως τώρα αναδιάταξη της κομματικής παρουσίας στη Βουλή, σε σχέση με τη σύνθεση των κομμάτων και των βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπαψε να υφίσταται με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ,  την ώρα που τέσσερις  βουλευτές του, έδωσαν το «φιλί της ζώης» στην κυβέρνηση (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης και Ζουράρις),  μαζί με την Παπακώστα από τη ΝΔ, την βουλευτή της ΄Ενωσης των Κεντρώων, Μεγαλοκονόμου και το Δανέλλη του Ποταμιού. Και το θέατρο του πολιτικού παραλόγου συνεχίζεται….

Ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει την συμφωνία της λίμνης, αλλιώς θα έπεφτε με την αποχώρηση Καμμένου και  η χώρα θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές, βουλευτές που την καταψήφισαν τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας με τα Σκόπια!!!, στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης του Ποταμού και ο Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συνεργαζόμενου με το ΚΙΝΑΛ). Στην ουσία επτά μήνες πριν λήξει η παρούσα κοινοβουλευτική  περίοδος που ξεκίνησε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τέσσερα κόμματα διαλύθηκαν στην  κυριολεξία (ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΚΙΝΑΛ-ΔΗΜΑΡ) για να περάσει η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών που τόσο πολύ πιέζει και θέλει ο ξένος παράγοντας και οι «σύμμαχοί μας».  Κάτι που ουσιαστικά έγινε και στα Σκόπια αφού ένα δημοψήφισμα εκεί αγνοήθηκε εγείροντας συνταγματικά ζητήματα και διχάστηκε η χώρα με την άρνηση του Προέδρου των Σκοπίων να υπογράψει και να στηρίξει την συμφωνία και την υπερψήφιση της συμφωνίας ουσιαστικά από τους δύο αλβανούς βουλευτές του κόμματος BESA.

Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι καραμπόλες οι μεταγραφές και οι μετακινήσεις δίνουν και παίρνουν. Τα μικρά κόμματα λεηλατήθηκαν από τα μεγάλα σε μια προσπάθεια επαναφοράς του διπολισμού. Η ΝΔ ξεκίνησε με 75 βουλευτές, έχασε την Παπακώστα στην πορεία ενώ πήρε τρεις από το Ποτάμι (Φωτήλας, Μάρκου, Θεοχάρης) και έναν από την Ένωση Κεντρώων ( Κατσιαντώνης). Το Ποτάμι ξεκίνησε με 11 βουλευτές, 3 πήγαν στη ΝΔ, άλλοι 2 οδεύουν προς τα κει (Αμυράς και Ψαριανός),  2 πήγαν στο ΚΙΝΑΛ (Ιλχάν, Μπαργιώτας), 1 πάει ΣΥΡΙΖΑ (Δανέλλης) τώρα έμειναν 3 (Θοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), και συνεδριάζουν σε τηλεφωνικό θάλαμο. Η ΧΑ από 18 βουλευτές έχασε 2 που ανεξαρτητοποιήθηκαν (Μίχας, Κουκούτσης), οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν με 10 έμειναν με  4 και πήραν έναν (Φωκά) από το Λεβέντη μπας και κρατήσουν τα δικαιώματα ως κοινοβουλευτική ομάδα. Ενώ το κόμμα του Λεβέντη ξεκίνησε με 9 έχει πέντε τώρα και ποιος ξέρει μέχρι τις εκλογές τι θα μείνει.

Αυτή λοιπόν η παρακμή και η άρρωστη δημοκρατία δηλώνει την πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση και σφραγίζει την απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος που θα πρέπει να αναγεννηθεί με μια νέα γενιά πολιτικών  στελεχών και σχηματισμών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανασύνταξη, ανασυγκρότηση και αναγέννησή της.

* πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής «Ελεύθερης Πατρίδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.