UEFA: Premier League και Γιουνάιτεντ πρωταθλήτριες στα έσοδα

Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Εκτός αγωνιστικών χώρων. Τεράστια έσοδα, μεγάλα συμβόλαια, σπουδαία εμπορικά deals και χορηγίες που φτάνουν δεκάδες εκατ. ευρώ. Αυτά καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφει η επίσημη έκθεση της UEFA για τα οικονομικά στοιχεία του 2017.

Συγκεκριμένα, σε βάθος δεκαετίας, από το 2008 έως και το 2017, υπήρξε άνοδος της τάξης του 77% στα έσοδα των ευρωπαϊκών κλαμπ, από τα 11,4 δισ. ευρώ στα 20,1 δισεκατομμύρια. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως το Financial Fair Play επηρέασε το ποδόσφαιρο και μονιμοποίησε την εξισορρόπηση των δαπανών και των εσόδων.

Σε αυτά τα στοιχεία από 710 πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη η Βρετανία παίρνει το… πρωτάθλημα. Η Premier League είναι το πιο προσοδοφόρο πρωτάθλημα, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν και τα τελευταία χρόνια δεν έχει τις επιτυχίες και την αίγλη του παρελθόντος, παραμένει ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα. Και μάλιστα κόντρα σε ομάδες όπως η Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2016, 2017 και 2018, Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Γιουνάιτεντ το 2017 παρουσίασε έσοδα 676 εκατ.ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1 εκατ.ευρώ τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ μέσα στη δεκάδα και σύμφωνα με το European Footballing Landscape της UEFA, βρίσκονται επίσης από την Βρετανία η Μάντσεστερ Σίτι (5η), η Αρσεναλ (7η), η Λίβερπουλ (8η) και η Τσέλσι (9η).



Το Club Licensing Benchmarking κατέδειξε πως τα ποδοσφαιρικά κλαμπ των πρώτων κατηγοριών των πρωταθλημάτων της Ευρώπης είχαν έσοδα 20,11 δισ.ευρώ. Παραπάνω από το 1/4 αυτού του ποσού αφορούσε τις ομάδες της Premier League (Βρετανία), εκεί όπου τα ταμεία γέμισαν στο σύνολό τους με 5,3 δισεκατομμύρια, σε αντίθεση με τις La Liga (Ισπανία) με 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, Bundesliga (Γερμανία) με 2,8 δισ. ευρώ, Serie A (Ιταλία) 2,2 δισ. ευρώ και Ligue1 (Γαλλία) 1,6 δισ.ευρώ.

Μέσα στο 2017 επιπροσθέτως, και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι 20 σύλλογοι της Premier League παρουσίασαν κέρδος στο φινάλε του οικονομικού έτους. Και σε αυτό βεβαίως πάντα παίζει σημαίνοντα ρόλο τα μεγάλα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που φέρνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, εντοπίζει κανείς τους ακριβότερους μισθούς παικτών, αν και η υποτίμηση της λίρας έχει μειώσει τη διαφορά από τις Ισπανία και Γερμανία που ακολουθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το 2016 η Premier League είχε πληρώσει 2,2 φορές τους μισθούς του ισπανικού πρωταθλήματος, αυτή η τιμή έπεσε στο 1,7 για το 2017.

«Από τη ζημιά των 186 εκατομμυρίων που είχαν παρουσιάσει οι σύλλογοι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016, τα αγγλικά κλαμπ έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κέρδους 549 εκατομμυρίων το 2017, έπειτα και από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα», ανέφερε το σχετικό report της UEFA.

Αναλυτικά η έκθεση της UEFA: 




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.