Η είδηση για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και την απάλειψη της έκπτωσης του 15% για τους συνεπείς πελάτες, προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε δηλώσει ότι η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις και ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι αναπόφευκτες.

Ακολούθησε η διάψευση από πλευράς του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος περιορίστηκε να αναφερθεί, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη χρέωση του ρεύματος.

«Η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση» ήταν η δήλωση που έκανε ο κ. Σταθάκης στον σταθμό OPEN, διευκρινίζοντας ότι τα εμπορικά θέματα, όπως η χρέωση των εντύπων λογαριασμών με 1 ευρώ, δεν αφορούν την κυβέρνηση και άπτονται των εταιρειών.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καλώντας τη ΔΕΗ να πάρει πίσω τη χρέωση του ενός ευρώ για τους έντυπους λογαριασμούς. Ο ΣτΚ υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον κανονισμό προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή, καθώς και ότι συνιστά μονομερή αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά εναλλακτικές προκειμένου οι επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό να είσαι όσο το δυνατόν μικρότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός αντιστάθμισης μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Η λύση που προκρίνεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες περιλαμβάνει τα εξής:

– Η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη.

– Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο λογαριασμός των ΑΠΕ προβλέπεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ (αφού αφαιρεθεί προηγουμένως περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία), που σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει τρόπους ώστε να «σώσει» την έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές, μειώνοντας, ωστόσο -ενδεχομένως σημαντικά- το ποσοστό (έκπτωσης) που σήμερα ανέρχεται στο 15%.

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.