Αυτή την ώρα (6:28) η θερμοκρασία στα Γρεβενά στους -4.1 °C
Μπορεί χθες η μισή Ελλάδα να ντύθηκε στα λευκά με την επέλαση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, της «Σοφίας», αλλά αυτό φαίνεται είναι μόνο η αρχή. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με έντονα καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή με τη χώρα να παραμένει στην «κατάψυξη».

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τις χαμηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:



Παρασκευή 4/1

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

Σάββατο 5/1

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Β) Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδυνές ώρες, θα σημειωθεί και τις δύο ημέρες, στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός.

Γ) Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σημερα Παρασκευή (4/1) θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΜΥ, σημερα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, κυρίως σε ανατολικά και βόρεια.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα. Πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 που από αργά το απόγευμα πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από -04 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και πιθανώς τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – 04 (μείον 4) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά. Εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από – 07 (μείον 7) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν. Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, μετά το μεσημέρι 5 με 7 στρεφόμενοι στα νότια σε νοτιοδυτικούς έως 7 μποφόρ. Στα βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα



Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις που τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στα νότια βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 05 βαθμούς.

Πάντως εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, καθώς σε πολλά χωριά της Ελλάδας διακόπηκε η κυκλοφορία, όπως και στην Πεντέλη, «έφερε» και ωραίες εικόνες.

Τo meteo.gr συγκέντρωσε σε ένα βίντεο, εικόνες από τις περιοχές της Ελλάδας που «ντύθηκαν» στα λευκά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.