Η ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε και τα τέσσερα σχέδια τροπολογιών του συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη Δευτέρα εγκρίθηκαν άλλα δύο σχέδια τροπολογιών. Συγκεκριμένα, αρχικά η Βουλή ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και δύο «παρών» την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών».

Στη συνέχεια, με 66 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις «παρών», εγκρίθηκε η τέταρτη και τελευταία τροπολογία, η οποία αναφέρεται στην προστασία από την μεριά της Πολιτείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Για την έγκριση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος απαιτούνταν ενισχυμένη πλειοψηφία (61 στους 120 βουλευτές), την οποία διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχε εγκριθεί η τροπολογία με την οποία οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία», εκτός του άρθρου 36. Ακόμη, είχε ψηφιστεί και η τροπολογία που αφορά ένα ιστορικό γεγονός (την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας, από το 1944) και την ενσωμάτωση στο προοίμιο του Συντάγματος της ειρηνευτικής συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Υπέρ της πρώτης τροπολογίας ψήφισαν 67 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, ενώ 4 δήλωσαν «παρών». Yπέρ της δεύτερης τροπολογίας ψήφισαν 65 βουλευτές, 18 ψήφισαν κατά και 8 «παρών».

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, τα σχέδια τροπολογιών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, για πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της στείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει συνεδρίαση στην οποία θα εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.