Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χουλιαράκης: Ημασταν μπροστά στο δίλημμα αύξηση φόρων ή άτακτη χρεοκοπία

Νοέμβριος 29th, 2018 by Σταματίνα

«Μπροστά μας είχαμε ένα δίλημμα: τη δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση των φόρων ή τη χρεοκοπία», ανέφερε από το βήμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε, προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά, με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών, τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα, γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 ως το 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017, σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιτυχία της κυβέρνησης αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της χώρας που θα επιτρέψουν λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είπε «όταν υπόσχονται τέτοια μέτρα πρέπει ο λαός να ρωτά από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική μας επιλογή είναι ένας δύσκολος δρόμος μεταξύ δημοσιονομικής και επέκτασης με μέτρα για την κοινωνική συνοχή».

Ακόμα υποστήριξε ότι η επιτυχία της ανάκτησης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας «επιτρέπει να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό που ενσωματώνει την λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση».

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για προσχηματικούς μποναμάδες καθώς η κυβέρνηση «παίρνει δέκα από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών και επιστρέφει ένα». Ο ίδιος κάλεσε την πλειοψηφία να μειώσει τους πανηγυρισμούς τη στιγμή που πραγματοποιούνται 5 εκατ. κατασχέσεις, ενώ για την ομιλία Τσίπρα σχολίασε: «να του αφιερώσω το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: “μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες”».

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, Νοέμβριος 29th, 2018 at 08:29 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply