Ένας μήνας μας έμεινε για τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα.

Εκτός από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Ήρθε η ώρα επιτέλους που μπορούμε να φτιάξουμε (και να φάμε) μελομακάρονα!

Δεν θέλουμε όμως να το παρακάνουμε με τις θερμίδες, γιατί τα εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού δεν θα είναι λίγα.

Ψάχνοντας λοιπόν για την ιδανική συνταγή, πέσαμε πάνω στα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, τα οποία είναι χωρίς ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα σε παραλλαγή με στέβια ή με ένα άλλο «μυστικό υλικό».

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

Shutterstock
Shutterstock

ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1/2 φλιτζάνι χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 /2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
2-3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς
1 /2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού  κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Shutterstock
Shutterstock

Για το γαρνίρισμα



ψιλοκομμένο καρύδι

Για το σιρόπι (χωρίς ζάχαρη)

2½ φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 stick κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.

Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Shutterstock
Shutterstock

Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Οι λαμαρίνες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC στον αέρα, ώστε να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Αν βάλουμε αλεύρι ολικής, τα μελομακάρονα θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

Βράζουμε το σιρόπι με το μέλι για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό για να κοχλάζει.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στο σιρόπι μελιού.



Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.

Shutterstock
Shutterstock

Bonus: Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες. Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την πάστα από χουρμά με πορτοκάλι που δημιουργήθηκε στα υγρά υλικά, όπως αναγράφεται στην συνταγή και συνεχίζουμε κανονικά.

bovary

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.