Ηχηρό είναι το καμπανάκι κινδύνου που κρούει η ΤτΕ για τον όγκο των προβληματικών δανείων, τα οποία στο πρώτο μισό του 2018 μόλις και μετά βίας είχαν πέσει κάτω από τα 90 δσ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας προειδοποιεί ότι ακόμη και αν οι τράπεζες επιτύχουν πλήρως τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του 2021, το ποσοστό των ΜΕΑ σύνολο του χαρτοφυλακίου τους θα παραμείνει σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ταυτόχρονα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, παρά τη διαφαινόμενη επίτευξη ισορροπίας, στο τέλος του 2017, μεταξύ των καθαρών ροών από εξυπηρετούμενα προς ΜΕΑ, του δείκτη αθέτησης (default rate) και αντίστοιχα του δείκτη εξυγίανσης (cure rate), η ισορροπία αυτή έχει σαφώς διαταραχθεί εκ νέου.

Το ύψος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay) και το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες αποτελούν σημαντικούς δείκτες για την περαιτέρω πορεία του πιστωτικού κινδύνου. Τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης ανήλθαν σε 27,8 δισεκ. ευρώ (31% των ΜΕΑ) το α΄ εξάμηνο του 2018, μειωμένα κατά 5,1% σε σχέση με το τέλος του 2017.

Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι επιδεινώθηκε ο λόγος των ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές). Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 13,3% το α΄ εξάμηνο του 2018, σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2017.

Τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και ανήλθαν σε 19,9 δισεκ. ευρώ (22% των ΜΕΑ), σημειώνοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το τέλος του 2017.

Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται ότι το 68,1% των ΜΕΑ που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1% και για τα επιχειρηματικά σε 64,2%, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου το ποσοστό διαμορφώνεται σε 79,4%. Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ποσοστά είναι χαμηλότερα έναντι αυτών στο τέλος του 2017.

Το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) ανοιγμάτων ανήλθε το α΄ εξάμηνο του 2018 σε 49,3 δισεκ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 26,5% των συνολικών ανοιγμάτων, σε σχέση με το 25,2% στο τέλος του 2017. Εντούτοις, το 19,9% των ήδη ρυθμισμένων ανοιγμάτων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ήμερων, έναντι 19,5% στο τέλος του 2017.

Το 50,5% των ΜΕΑ άνω των 90 ημερών δεν έχουν ρυθμιστεί, έναντι 54,7% στο τέλος του 2017, ενώ τα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 46,5%, 36,6% και 58,6% αντίστοιχα.

Οι κλάδοι με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2018 σε 126,7 δισεκ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 60% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς την οικονομία. Ο λόγος των ΜΕΑ σε αυτό το χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (57,2%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (64,4%).

Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (20,5% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις), με τον δείκτη ΜΕΑ για τον εν λόγω κλάδο να κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (52,9% έναντι 41,3%).

Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΑ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (71,4%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (61,1%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (49,2%), των κατασκευών (47,1%) και της μεταποίησης (42,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (18,5%).

Συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΑ (40%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο του ΑΕΠ.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.