Όλα είναι έτοιμα στην Κύπρο για να ξεκινήσει τις έρευνες το γεωτρύπανο της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα αναφέρουν κυπριακές πηγές, σημειώνοντας οτι οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοούν καθόλου τους αμερικανούς, που παρακολουθούν από απόσταση τα όσα συμβαίνουν στα ανοιχτά της Κύπρου. Οπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρος ήδη το γεωτρύπανο, που έφτασε στο σημείο της γεώτρησης το βράδυ της Κυριακής, ακολουθώντας πορεία από τα νότια όρια της ΑΟΖ, ξεκίνησε από χθες το πρωί τις τελικές ετοιμασίες για τη γεώτρηση.

Η έναρξη των πραγματικών γεωτρητικών εργασιών, αναμένεται μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, γεγονός που θα είναι μια σημαντική διπλωματική νίκη της Λευκωσίας και ήττα του Ερντογάν που πιέζει όλο αυτό το διάστημα με απειλές, να μην γίνει καμία έρευνα αν δεν συμμετέχει και η Τουρκία. Αλλωστε είναι γνωστό οτι η προηγούμενη προσπάθεια για έρευνες από την ιταλική ΕΝΙ στέφθηκαν με αποτυχία, όταν τα τουρκικά πλοία απέκλεισαν το σημείο που θα έκανε γεώτρηση η ιταλική εταιρεία χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει η Ρώμη. Με αποτέλεσμα το πλοίο τελικά να αναχωρήσει άπρακτο απο το οικόπεδο που έχει νοικιάσει για έρευνες. Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil αντίθετα βρίσκεται υπό την διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αναφέρουν οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου, χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο που να «βγάζει μάτι».

Χθες το πρωί, ομάδα εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως υπηρεσίες που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας και δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, επισκέφθηκε το γεωτρύπανο Stena Icemax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου, που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο, για μεταφορά προσωπικού.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας απο το Παρίσι και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απο την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δήλωσε:

«Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί». Και πρόσθεσε: «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια», είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δύο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.