Οργή στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ έχει προκαλέσει η νέα επίθεση κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές στο Εφετείο που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Ως γνωστόν το πρωί, ομάδα 50 αντιεξουσιαστών εξαπέλυσε επίθεση σε αστυνομικούς που είχαν προσέλθει να καταθέσουν εναντίον τους για υπόθεση του 2012, έξω από το Εφετείο Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης τα πνεύματα οξύνθηκαν και -σύμφωνα με καταγγελίες- οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια βγήκαν έξω και συνεχίστηκε η λεκτική αντιπαράθεση, μέχρι που κάποια στιγμή ένας από τους αντιεξουσιαστές απείλησε έναν από τους αστυνομικούς λέγοντάς του «θα σε σφάξω» και ακολούθησε εκτεταμένη επίθεση με κράνη και γροθιές.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ., έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά τις καταγγελίες ενός εκ των τραυματισμένων αστυνομικών που φέρεται να είπε ότι ο επικεφαλής αστυνόμευσης συνέστησε να μην γίνουν συλλήψεις για να μην «οξυνθούν» περαιτέρω τα πνεύματα.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στο Open υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εντολή να μην γίνονται συλλήψεις. «Δεν ξέρω γιατί δεν έγιναν συλλήψεις», είπε.

Θυμίζοντας ωστόσο την περίφημη ρήση της ΕΛΑΣ επί υπουργίας Τόσκα «οι πολίτες να κάνουν τους κοιμισμένους» όταν μπαίνουν διαρρήκτες στα σπίτια τους, η κα Παπακώστα κάλεσε τους αστυνομικούς «να εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «θα εφαρμόσουμε το δόγμα της μηδενικής ανοχής».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν… εξακρίβωση ταυτοτήτων σε δύο αστυνομικούς, στου Ζωγράφου.

Πάντως, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σχηματίζει ποινική δικογραφία για τα σημερινά περιστατικά κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ διενεργείται αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων δραστών και τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες που έλαβαν χώρα ερευνώνται και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Σ. Μαυροειδάκος, δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha ότι δεν δόθηκε καμία εντολή για συλλήψεις αντιεξουσιαστών. Ζήτησε μάλιστα να αρθεί το απόρρητο των κλήσεων του επικεφαλής αστυνομικού, ο οποίος μιλούσε στο κινητό του, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι πήρε εντολές άνωθεν να μην υπάρξουν συλλήψεις.

Δείτε τις καταγγελίες Μαυροειδάκου στον Alpha:

ΠΟΑΣΥ: Η ατιμωρησία και η ιδιότυπη ασυλία στοχοποιούν τους αστυνομικούς

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταδικάζει τη σημερινή επίθεση εναντίον των αστυνομικών (αυτή τη φορά και μέσα στο χώρο των δικαστηρίων), συμπαραστέκεται σε αυτούς για την απρόκλητη βία που δέχθηκαν και διαμαρτύρεται εντόνως, προς πάσα κατεύθυνση, για την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων.

«Η παρατηρούμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δυστυχώς, προκαλεί το αίσθημα της κοινής γνώμης, η οποία ευλόγως αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της, όταν, ο ίδιος ο αστυνομικός, είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας» αναφέρει η ΠΟΑΣΥ και προσθέτει: «Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;».



Κατά την ΠΟΑΣΥ, «η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν. Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται».

Η ΠΟΑΣΥ ζητεί «να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών και να υπάρξει η δέουσα στήριξη στο θεσμό της αστυνομίας για να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της» και πληροφορεί πως «τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πτοούν τον Έλληνα Αστυνομικό, ο οποίος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, ζητώντας από την πολιτεία να τον εξοπλίσει με κάθε αναγκαίο μέσο για να επιτελεί ακόμα καλύτερα την αποστολή του».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.