Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα εξετάσει αν η Ελλάδα έχει το περιθώριο να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό

6 Νοεμβρίου, 2018 by Σταματίνα

Η Κομισιόν θα εξετάσει το κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ τόνισε ότι η χώρα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, συμπλήρωσε.

Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει, έως τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα της Κομισιόν να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα διαλόγου να συζητά με την ιταλική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και προσέθεσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πώς σκοπεύει να απαντήσει η Ιταλία στην Επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Ο ιταλικός προϋπολογισμός, αν δεν αναθεωρηθεί, αυξάνει το βάρος του χρέους στις πλάτες των Ιταλών πολιτών, τόνισε ο Μοσκοβισί. Παράλληλα, είπε, αντί για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει την αύξησή του κατά 0,8%. Κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να παρέμβει, βάσει των συνθηκών και των κανόνων, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και υπογράμμισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν με την Επιτροπή ότι το ιταλικό χρέος, που φτάνει στο 132% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να μειωθεί.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, 2018 at 07:28 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply