Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοινωνικό Μέρισμα : Ποιοι θα πάρουν φέτος έως 877 ευρώ

3 Νοεμβρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Μέχρι τα Χριστούγεννα


Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρέχει για να εξασφαλίσει από τους δανειστές το τελικό «οκ» προκειμένου να μοιραστεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα, γνωστό και ως «13ος μισθός».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr να είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Το κοινωνικό μέρισμα, που θα καταβληθεί στο τέλος του έτους στα περυσινά πρότυπα, περιλαμβάνεται στην πρόβλεψη για διεύρυνση των δικαιούχων επιδομάτων θέρμανσης, στέγασης (ενοικίου) και αναδρομικών σε -τουλάχιστον- 400.000 δικαιούχους.

Η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτε να κόψει την παροχή αυτή την οποία θεωρεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Αν πιεστεί από την τρόικα να παγώσει κάποια μέτρα προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, αυτά μπορεί να είναι από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ κι όχι το κοινωνικό μέρισμα.

Εντός του μήνα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα ποσά που θα δοθούν και τα κριτήρια που θα ισχύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με πέρυσι. Το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί όπως όλα δείχνουν σε πολλές και «ειδικές» κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι. Μάλιστα, στη λίστα των δικαιούχων αναμένεται να είναι και οι νέοι άνεργοι, που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ.Το μέρισμα αναμένεται να δοθεί ως πρόωρος μποναμάς, πριν από τα Χριστούγεννα και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς θα κυμαίνεται από 162 ευρώ μέχρι 877 ευρώ.

Επίδομα Ενοικίου
Ήδη στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί το κονδύλι για το νέο επίδομα ενοικίου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι το κονδύλι για το νέο στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί αρχές του 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα ενοικίου θα κυμανθεί από 70 έως 210 ευρω το μήνα και δεν θα αφορά μόνο όσους πληρώνουν ενοίκιο αλλά και όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα α χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μετά την αύξηση του κονδυλίου θα αφορά πάνω από 350.000 οικογένειες.

 

τα νέα

This entry was posted on Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, 2018 at 09:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply