Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, άνοιξε ξαφνικά τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιούργησε πανικό όχι μόνο σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στις ξένες πρεσβείες, τα τηλέφωνα των οποίων πήραν φωτιά σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων που πιέζουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, να πληροφορηθούν αν οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά.

Ταυτόχρονα όμως οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο και αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο και μια μυστική συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου την οποία αγνοούσε ο κ. Κοτζιάς, με αποτέλεσμα να προκληθεί το προχθεσινό μπάχαλο στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην ουσιαστική αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Τις ανησυχίες αυτές, θέλησε να καταλαγιάσει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο με το ν’ αναλάβει ο ίδιος και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αλλά να προβεί και σε μια κίνηση, που δεν έχει ξανακάνει όσο βρίσκεται στην εξουσία: Καθυστερώντας την πτήση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας βγήκε στην… εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου και εν είδει διαγγέλματος αποδέχθηκε «με πόνο καρδιάς…» την παραίτηση Κοτζιά, διακήρυξε την πρόθεσή του (στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια) πως αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο «στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι σκοπεύει και εγγυάται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών…».

Ταυτόχρονα, και στοχεύοντας να διασκεδάσει τις λογικές εντυπώσεις περί κινδύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Οι υπαινιγμοί Κοτζιά

Παρά τον «πόνο καρδιάς» του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο τουίτερ σχεδόν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».



Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ότι βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη τα στελέχη της κίνησης «Πράττω» της οποίας ηγείται και η οποία μετείχε της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τρεις βουλευτές: του ίδιου του κ. Κοτζιά (Επικρατείας) του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτης Νίκου Τόσκα, (Β’ Αθήνας) και της κ. Γεωργίας Γεννιά (Πειραιά). Σήμερα, μάλιστα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω».

Οι κινήσεις αυτές, έχουν προβληματίσει, αν όχι ανησυχήσει, το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τα πιθανά ζητήματα κυβερνητικής πλειοψηφίας που τυχόν θα προκύψουν, όχι στην υπερψήφιση της συμφωνίας (εάν και όταν στην ελληνική Βουλή…), αλλά σε ενδεχόμενη ψηφοφορία είτε δυσπιστίας είτε εμπιστοσύνης.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την δημόσια προειδοποίηση Τσίπρα ότι «του λοιπού, δεν πρόκειται να ανεχθεί…», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κομματικό όσο και βουλευτικό επίπεδο, επικρατεί διάχυτη αν και βουβή αναταραχή από τις ξαφνικές εξελίξεις, και την επιλογή του πρωθυπουργού μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, να στηρίξει τον πρώτο και να «αδειάσει» τον δεύτερο. Χωρίς να χαίρει και αδιαμφισβήτητης… συμπάθειας ο κ. Κοτζιάς, είναι πολύ περισσότερες οι φωνές που ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοτζιάς υπέβαλλε παραίτηση, ούτε η μόνη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του μέχρι χθες στενού και έμπιστου συνεργάτη του. Πάντα, όμως η ρήξη αποφεύχθηκε, και συνεχίσθηκε η συνεργασία Τσίπρα-Κοτζιά, με πυρήνα την συμφωνία για τα Σκόπια.

Το ενδιαφέρον παρασκήνιο και η μυστική προσυνεννόηση…

Μπορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «είναι δέσμιος του Καμμένου», υπέρ του οποίου θυσίασε τον Νίκο Κοτζιά, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις μετά το μοιραίο υπουργικό συμβούλιο και την… χωρίς γάντια σύγκρουση Κοτζιά- Καμμένου αποκαλύπτουν ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό των όσων έπονται παρασκήνιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η «ρήξη» του υπουργού Άμυνας με την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των διαφοροποιήσεων του στην Ουάσινγκτον, ήταν προσυνεννοημένη σχεδόν μέχρι κεραίας. Οι αντιδράσεις κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προβλεφθεί και συνεκτιμηθεί, η ήπια (σχεδόν…«χάδι») αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον κ. Τσίπρα είχε επίσης προσχεδιασθεί, όπως και η αναφορά στο όλο ζήτημα, εκ μέρους του πρωθυπουργού, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος…

Χρειάζεται τους ΑΝΕΛ…

Σκοπός, οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου να παραμείνουν εν ζωή (έστω και σε καταστολή…) και συνεπείς στον εθνοπατριωτισμό τους, ελπίζοντας σε συγκράτηση της διαρροής ψηφοφόρων τους, μέχρι να έρθει η ώρα του «διαζυγίου» όπως έχουν συμφωνήσει οι δυο συγκυβερνήτες, κάτι που βολεύει τα μέγιστα τον κ. Τσίπρα που εκτιμά ότι όσο δεν… εξαερώνονται οι ΑΝΕΛ και μπορούν να ελπίζουν σε είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, τόσο απομακρύνεται για την ΝΔ η προοπτική αυτοδυναμίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι σίγουρος για την κοινοβουλευτική στήριξη, προκειμένου να περάσει ευνοϊκές προεκλογικές ρυθμίσεις, τυχόν… πελατειακά νομοσχέδια, γενικά να μπορεί να προβάλλει την εικόνα μιας «ισχυρής» κυβέρνησης με βάθος χρόνου, το λιγότερο μέχρι τον Μάιο. Ή τουλάχιστον μέχρι να σημάνει η «ώρα μηδέν», η κατάθεση δηλαδή της συμφωνίας των Πρεσπών (εάν και εφ’ όσον οι διεργασίες στα Σκόπια ευοδωθούν, κάτι προσώρας σχεδόν αδύνατον), περί τον μήνα Ιανουάριο το νωρίτερο…

Στο «μυστικό» γεύμα Καμμένου -Τσίπρα στην Λέσχη (τόσο… μυστικό, που δύο έγκυρες μη κυβερνητικές εφημερίδες είχαν την «αποκλειστική πληροφορία» συνοδευόμενη μάλιστα και… από φωτογραφίες!), εξετάστηκαν οι εξελίξεις από τη «βόμβα» στην Ουάσινγκτον, εκτιμήθηκε η κατάσταση, και συναποφασίσθηκε η έκτακτη σύγκληση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου θα επιβεβαιωνόταν η αδιατάρακτη σχέση των δύο συγκυβερνητών, και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Αλλά το… αυγολέμονο έκοψε, από την έκρηξη του οξύθυμου (και εν αγνοία τελούντος για το προσυνεννοημένο της υπόθεσης) υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο φαίνεται ότι έθιξε η ήπια και διαλλακτική αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον πρωθυπουργό και η μη στήριξη του ιδίου, έναντι των κατηγοριών του υπουργού Άμυνας για μυστικά κονδύλια.

Δυσοίωνες οι προοπτικές της συμφωνίας των Πρεσπών

Φυσικά, κομβικό σημείο του κυβερνητικού σχεδιασμού (αλλά και του προβληματισμού σε κομματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), παραμένει το… μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών. Και η «ώρα μηδέν» που θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση…

Η κατάσταση, περιπλέχτηκε από χθες επικίνδυνα στα Σκόπια, όταν το VMRO, αποχώρησε από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον σκόπελο την μυστική διεξαγωγής της ψηφοφορίας που μεθόδευε ο Ζάεφ, για να… διευκολύνει τυχόν διαρροή βουλευτών της αντιπολίτευσης! Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ζάεφ να μην μπορέσει να περάσει από την παρούσα βουλή ( η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή), με συνακόλουθο, να προκηρυχθούν εκλογές, και η συμφωνία να επανέλθει στην νέα Βουλή, και να εγκριθεί τότε (περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου…), εάν και εφ’ όσον φυσικά ο κ. Ζάεφ έχει αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών…

Η στάση Τσίπρα



Αυτό, τι θα σημάνει για τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα;

Κατ’ αρχήν, ότι… κερδίζει πολύτιμο χρόνο! Και αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έγκρισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή περί τις αρχές Ιανουαρίου, αυτό θα μετατοπισθεί μέχρι τον… Μάιο, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Αν, δε, οι διαδικασίες στα Σκόπια, ακόμη και αν οι εξελίξεις είναι θετικές, απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, ακόμη καλύτερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που θα μπορεί να σχεδιάζει παράταση του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και μέχρι το… Σεπτέμβριο, για να «επιβραβευθεί» κι’ όλας η επιμονή του περί «εξάντλησης της τετραετίας…»! Οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και να «πανηγυρίζουν» ότι συμφωνία με τα Σκόπια δεν ολοκληρώθηκε «επί των ημερών τους», θα (ελπίζουν να, δηλαδή…) συσπειρώνουν το εναπομείναν δυναμικό των ψηφοφόρων τους, και να πασχίζουν να το διευρύνουν.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.