Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

6 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν έχουν σχέση με όγκους

16 Οκτωβρίου, 2018 by Σταματίνα

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή

καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο 1 σε κάθε 9 – 12 γυναίκες, ανάλογα με τη χώρα διαβίωσης, θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της.

Γι’ αυτό και ο φόβος του καρκίνου του μαστού είναι ένας από τουςμεγαλύτερους μιας γυναίκας.

Εάν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στον μαστό και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ποσοστό 99% των γυναικών καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο και να ζήσουν απαλλαγμένες από τον καρκίνο για τουλάχιστον μία πενταετία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Ο Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%,

Η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στην ακτινοβολία είναι μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μπορεί να πονάει ή όχι. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με κάποιο όγκο;

Shutterstock

Οποιες ξαφνικές αλλαγές στον μαστό είναι σημαντικές, όπως κάποια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του. Ο ασυνήθιστος πόνος στον μαστό, ή στις θηλές μπορεί επίσης να είναι καμπανάκι κινδύνου.

Ακολουθούν τα 6 σημάδια:

1. Ερεθισμός ή αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας σε κάποιο σημείο του μαστού

2.  Πόνος στον μαστό ή στην θηλή

3. Αλλαγές στην θηλή (π.χ. μια θηλή αρχίζει να «γυρνάει προς τα μέσα»)

4. Έκκριση υγρού από την θηλή (εκτός από μητρικό γάλα, φυσικά)

5. Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού και ερυθρότητα στον μαστό

6. Πρήξιμο, θερμότητα και ευαισθησία στον μαστό

Σε γενικές γραμμές εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, είτε πρόκειται για το μέγεθος του στήθους, την εμφάνιση θηλών, την υφή ή την ευαισθησία στον μαστό, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 

 

 

 

bovary

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 at 14:22 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply