Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μουρμούρας (ΤτΕ): Θέμα χρόνου η έκδοση δεκαετούς ομολόγου με λογικό επιτόκιο

16 Οκτωβρίου, 2018 by Σταματίνα

Στην ιταλική κρίση απέδωσε ο Γιάννης Μουρμούρας την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μιλώντας σε επενδυτές στο City του Λονδίνου, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε επίσης ότι μετά και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για συναλλαγές στην Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου η νέα έκδοση του κρατικού ομολόγου αναφοράς δεκαετούς διάρκειας με λογικό επιτόκιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόδρομο για την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για άντληση ρευστότητας και όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη μεγάλη άνοδο, κατά 20%, των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, σημείωσε ότι «αυτή προκλήθηκε από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, ως απόρροια της πρόσφατης διαμάχης με τις Βρυξέλλες του κυβερνητικού συνασπισμού λαϊκιστικών κομμάτων, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Όπως ανέλυσε ο ίδιος, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τεκμηριώνεται μια ισχυρά θετική συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά πάνω από το 70% κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ως μέτρο σύγκρισης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου 50%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2017 ήταν χαμηλότερη του 30%.

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 at 10:16 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply