Ραντάρ που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση στο Αιγαίο, έστησε η Τουρκία, στην πρώτη φάση του σχεδίου Ακτοπλοϊκής Επιτήρησης (SGRS).

Στόχος, επίσημα, είναι ο έλεγχος για να μπει ένα φρένο στις παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα. Η πρώτη φάση του σχεδίου καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, μέχρι την Ντάτσα (απέναντι από τη Σύμη). Συνολικά 11 σταθμοί παρατήρησης έχουν ήδη στηθεί στις ακτές, σύμφωνα με τη Hurriyet και πλέον γίνονται οι πρώτες δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συστήματα λειτουργούν σωστά.

Τα ραντάρ θα παρακολουθούν το Αιγαίο σε 24ωρη βάση και θα επιτρέπει την παρέμβαση σε περίπτωση που εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες, από διακίνηση προσφύγων μέχρι λαθραλιεία, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται από τους σταθμούς παρατήρησης θα αναλύονται από διάφορους αλγορίθμους αυτόματα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια «ανωμαλία», όπως για παράδειγμα δύο πλοία που πλησιάζουν πολύ- εγείροντας υποψία για διακίνηση προσφύγων- ή αν σκάφη κινούνται πιο αργά από ό,τι συνήθως, τότε οι χειριστές στο κέντρο ελέγχου θα δίνουν εντολή στις κάμερες να ζουμάρουν στη συγκεκριμένη περιοχή και θα στέλνουν τις εικόνες στη βάση, στην Αγκυρα.

Από εκεί, τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στο λιμενικό, τις ναυτικές δυνάμεις, τα υπουργεία Μεταφοράς, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Εμπορίου και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει παράνομη δραστηριότητα, τότε θα σπεύδουν στο σημείο δυνάμεις της ακτοφυλακής.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.