Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Bloomberg: Η συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου περνάει από τα Βαλκάνια -Ο ρόλος του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

27 Σεπτεμβρίου, 2018 by Σταματίνα

Οι αντιπαραθέσεις για το Brexit, την άνοδο του εθνικισμού και την αντιμετώπιση της Ρωσίας καταπονούν την Ευρώπη, υπάρχει μια διένεξη που οδεύει προς επίλυση και αφορά μια περιοχή όπου διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη αναφέρει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμά του με τίτλο «Απειλή για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, η βαλκανική ψήφος» σημειώνει στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για τη μετονομασία της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού είναι το κλειδί για τη διευθέτηση της 27χρονης αντιπαλότητας με την Ελλάδα και προσθέτει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει την αλλαγή.

Τα Βαλκάνια είναι το θέατρο της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η επίλυση της διένεξης θα συνιστούσε μια σπάνια νίκη σε μια ασταθή περιοχή, τα έθνη της οποίας ακόμη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του ΄90.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, έχει αποδεχτεί να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, που αντιτίθεται σθεναρά στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να αποτρέψει τις εξελίξεις και προσπαθεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών/Φωτογραφία: ΑΡ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών/Φωτογραφία: ΑΡ

Η Μόσχα υποστηρίζει την εθνικιστική αντιπολίτευση, που κυβέρνησε επί μια δεκαετία πριν αντικατασταθεί από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ . Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ωστόσο διατηρεί παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις με τη Μόσχα, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους για να εμποδιστεί η συμφωνία.

«Η Ρωσία έχει διακηρύξει δημόσια ότι είναι αντίθετη στην ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ, επομένως θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διαδικασία. Αναμένω την κορύφωση της επιρροής τους εδώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι όποιες ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού της ψήφου περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ανάμειξης της Μόσχας.

Έρευνα του Societas Civilis Institute for Democracy έδειξε ότι την συμφωνία υποστηρίζουν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ανέρχεται στο 58%. Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα ισχυρή από τους Αλβανούς της χώρας.

Υπάρχει κίνδυνος η περιορισμένη συμμετοχή των Σλάβων να αφήσει μια «πικρή αίσθηση» για την συμφωνία, δήλωσε ο Οσμάνι. Αντιρρήσεις για την συμφωνία έχουν διατυπωθεί και στις δύο χώρες από πολιτικές ομάδες που θεωρούν ότι έγιναν υπερβολικές παραχωρήσεις.

Στην απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο αναφέρεται το δημοσίευμα/Φωτογραφία: ΑΡ

 

Στην απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο αναφέρεται το δημοσίευμα/Φωτογραφία: ΑΡ

Οι ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, απορρίπτουν την συμφωνία. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να επενδύσουν πολιτικά στις εξελίξεις του καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτέλους το τρίτο διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

Ο Ζάεφ από την πλευρά του θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί η συνταγματική τροποποίηση και αυτό εφόσον το «Ναι» υπερισχύσει στο δημοψήφισμα. «Η κυβέρνηση θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κρίσιμη για την μελλοντική ευημερία και ασφάλεια της χώρας.

Τα Βαλκάνια έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και αυτό είναι ουσιαστικά μια συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Στίβεν Μέγερ, καθηγητής στο Daniel Morgan GraduateSchool of National Security της Ουάσινγκτον.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Bloomberg

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2018 at 08:04 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply