Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

27 Σεπτεμβρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Την έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών προκάλεσε το κείμενο που βγήκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον επανακαθορισμό των μειονεκτικών περιοχών, μετά από τη μελέτη του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών.

Με λίγα λόγια, ορισμένες τοπικές κοινότητες θα χαρακτηρίζονται πλέον ως δυναμικές περιοχές και όχι ως ορεινές ή μειονεκτικές που ήταν μέχρι σήμερα από το 1981, όταν η χώρα μας μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον υιοθετηθεί από το Υπουργείο και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα σημάνει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτών των χωριών. Οι επιπτώσεις αυτές σχετίζονται με την κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης, τη δυσχέρεια ένταξης στα προγράμματα των Νέων Αγροτών, στα σχέδια βελτίωσης και μια σειρά άλλων δυσμενών εξελίξεων.Μετά τις γνωστές εξελίξεις ως προς την εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας, έρχεται τώρα άλλη μια αρνητική εξέλιξη την οποία συντονισμένα όλοι οι φορείς των Γρεβενών θα πρέπει να αποτρέψουμε.

Η Π.Ε. Γρεβενών δεν είναι δυναμική και «πλούσια περιοχή» ως προς την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας. Σ’ αυτό συνηγορούν τόσο τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες , αλλά και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Οι αρδευόμενες εκτάσεις είναι ελάχιστες, με τις πραγματικά, αρδευόμενες εκτάσεις κάθε χρόνο, όπως πάλι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, δε ξεπερνούν το 5%.

Τα στοιχεία των δυναμικών-αρδευόμενων καλλιεργειών αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πάνω από το 60% των γεωργικών εκτάσεων καλλιεργείται με χειμερινά σιτηρά σε ξερικές συνθήκες. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι το σύνολο των οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών που καλλιεργούνται σε ξερικές συνθήκες, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των μελετών, γίνεται αντιληπτό το επίπεδο κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των οικισμών και του αγροτικού πληθυσμού.

Τέλος, η καπνοκαλλιέργεια που ανθούσε εκείνη την εποχή και έδινε το κύριο εισόδημα σ’ αυτά τα χωριά, έχει πλέον εκλείψει με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό και την μείωση του πληθυσμού.

Καλούμε όλους τους φορείς των Γρεβενών σε συντονισμένη δράση, ώστε να αποτραπεί άλλη μια αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών
Ευάγγελος Σημανδράκος

This entry was posted on Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2018 at 14:10 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply