Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΠΟΥ: Το αλκοόλ ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως 

23 Σεπτεμβρίου, 2018 by Σταματίνα

Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για το 5% των θανάτων παγκοσμίως, δηλαδή για περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως, αναφέρει επικαιροποιημένη έκθεση του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με το πόρισμα περίπου 2,3 εκατομμύρια των θυμάτων του αλκοόλ προ διετίας ήσαν άνδρες και σχεδόν το 29% αφορούσε σε τραυματισμούς που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ -περιλαμβανομένων των τροχαίων και των αυτοκτονιών.

Η έκθεση, που δίνεται στη δημοσιότητα κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζει ότι το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν οι νεαρές ηλικίες, -αφού από το 13.5% των θανάτων ατόμων ηλικίας 20-29 ετών συνδέεται με το αλκοόλ- καθώς και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Εξίσου ανησυχητικό εύρημα είναι και το ότι σε πολλές χώρες η χρήση του αλκοόλ αρχίζει πολύ πριν την ηλικία των 15 ετών.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μολονότι το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ έπεσε από το 5,9% το 2012 στο 5.3%.

«Δυστυχώς η εφαρμογή των αποτελεσματικότερων πολιτικών υστερεί έναντι του μεγέθους του προβλήματος», λέει ο δρ Βλαντίμιρ Πόζνιακ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πετύχουν τους στόχους που έχουν καθοριστεί παγκοσμίως και να μειώσουν το βάρος που ασκεί στις κοινωνίες το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ», τονίζει.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η μείωση του ποσοστού των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ σε αρκετές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Ενώ στη Γηραιά Ήπειρο διαπιστώθηκε μείωση της ετήσιας κατ’ άτομο κατανάλωσης αλκοόλ από τα 10,9 λίτρα το 2012 σε 9,6 λίτρα πριν από δύο χρόνια.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, 2018 at 18:35 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply