Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν η Αγία Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου επεστράφη από τη Ρώμη όπου φυλασσόταν και είχε μεταφερθεί, στην πόλη όπου μαρτύρησε στην Πάτρα.



Το σαββατοκύριακο 22 και 23/9/2018 η Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα τιμήσει την επέτειο της επανακομιδής που είχε λάβει χώρα επί του ημερών του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Κωνσταντίνου και ο νυν Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας σε εκπροσώπους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης, κάλεσε τον Πατραϊκό λαό να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου που θα κορυφωθούν με την δια θαλάσσης μεταφορά της Τιμίας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Ανδρέα στην προβλήτα Αγ. Νικολάου, την Θεία Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και τη λιτανεία κατά μήκος της οδού Αγ. Ανδρέου έως το ναό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος, «η Τιμία Κάρα αποτελεί ότι ιερότερο και αγιότερο έχουμε στην πόλη μας, μαζί βεβαίως με το Σταυρό του Μαρτυρίου του Αποστόλου. Η παρουσία της Αγίας Κάρας και θα έλεγα σωματικώς του Αγίου Ανδρέου δια της Αγίας Κάρας στην Πάτρα, του Σταυρού και του τάφου του, είναι η μεγαλύτερα δωρεά που έχει η πόλη από το Θεό και την κάνει ξεχωριστή ανάμεσα σε όλες τις πόλεις του κόσμου”.

Στον φετινό πάνδημο εορτασμό της επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο, θα πλαισιώσουν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου – Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ.κ.Κλήμης, οποίος και θα προεξάρχει το Σάββατο 22/9 στις 19.00 το απόγευμα, στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου. Επίσης έχουν προσκληθεί και θα παραστούν στον 2ήμερο εορτασμό ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ.Δαβίδ και ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ.κ. Αλέξιος.

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη Γρεβενών να έρθει φέτος στην Πάτρα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέσω της παρουσίας του, τονίζεται και το ενδιαφέρον της Μητροπόλεως Πατρών για το κρίσιμο εθνικό θέμα του Μακεδονικού. Ακόμα την Κυριακή 23/9 το πρωί στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία θα λάβει χώρα η χειροτονία σε Διάκονο, μοναχού της ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας.

Το όνομα που θα δοθεί στον μοναχό είναι Εμιλιανός, στην μνήμη του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Γρεβενών Εμιλιανού ο οποίος σφαγιάσθηκε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

“Αυτή η πράξη μας, να ονομάσω τον μοναχό Εμιλιανό, είναι μια κατάθεση και της δικής μας φωνής στη μαρτυρία όλων μας, ότι η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και ποτισμένη με αίμα ηρώων και μαρτύρων, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την Ελληνικότατη Μακεδονία και την παράδοσή της που είναι και παράδοση της Ελλάδας” τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης 19/9/2018 στα γραφεία της Μητροπόλεως στην οδό Βότση, ο Μητροπολίτης Πατρών.

Την Κυριακή το απόγευμα, στις 17.45 θα ξεκινήσει πομπή έως την Ιχθυόσκαλα όπου όπως επιτάσσει η παράδοση, θα γίνει Αγιασμός για τη νέα αλιευτική περίοδο ενώ θα ακολουθήσει η επιβίβαση ιερέων και κόσμου σε πλοιάρια έως την προβλήτα Αγ. Νικολάου.

Τέλος, ο κ.κ. Χρυσόστομος επισήμανε πως “σε όποιο μέρος του κόσμου μιλήσουμε για την Πάτρα και πούμε το όνομά της, στο μυαλό των Χριστιανών και μη, είναι ο Απόστολος Ανδρέας. Είναι το ευλογημένο παρελθόν και το ευλογημένο παρόν της, διότι χωρίς τον Άγιό μας δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Είναι και το μέλλον της, η Πάτρα και όλοι οι ευλαβείς Πατρινοί έχουν τον Άγιο Ανδρέα ως προστάτη, ως πατέρα και ως φύλακά άγγελό τους”.




thebest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.