Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι διασπείρει ψεύδη για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του «δεν θα καταστεί ποτέ χώρα μεταναστών».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ο Πέτερ Σιγιάρτο κατηγόρησε «ορισμένους υπαλλήλους του ΟΗΕ», τους οποίους δεν κατονόμασε, ότι λένε “σκανδαλώδη και απαράδεκτα ψέματα” για τη χώρα του.

“Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ που διασπείρουν ψεύδη για το θέμα της Ουγγαρίας είναι εργαζόμενοι που επιδεικνύουν μεροληψία στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αλλά εγώ πρέπει να σας πω ότι η Ουγγαρία δεν θα γίνει ποτέ μια χώρα μεταναστών. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπει στο έδαφός μας έστω και ένας παράνομος μετανάστης”, πρόσθεσε.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η Ουγγαρία είχε και πάλι απορίψει την κριτική που της άσκησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα, η οποία ανέφερε ότι ήρθαν σε γνώση της “σοκαριστικές αναφορές” σύμφωνα με τις οποίες οι μετανάστες που κρατούνταν στις ζώνες τράνζιτ δεν σιτίζονταν. “Ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις κυβερνήσεις πριν από τις εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων θα προωθούσε σίγουρα τον κοινό στόχο μας, την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου” είχε δηλώσει τότε η εκπρόσωπος της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σουζάνα Χόρβατ.

Στο μεταξύ, από τη Σόφια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στην ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση που τηρεί στο μεταναστευτικό και για παραβίαση του κράτους δικαίου. Ο Καρακατσάνοφ, που πρόσκειται στο Βουλγαρικό Εθνικιστικό Κόμμα, είπε ότι οι κυρώσεις θα συνιστούσαν “παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας της ΕΕ”. Επισήμανε επίσης ότι την πρόταση για άσκηση βέτο στην απόφαση της ΕΕ την στηρίζει ολόκληρη η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εναντίον της ουγγρικής κυβέρνησης, οι πέντε από τους έξι ευρωβουλευτές του κόμματος Gerb του Μπορίσοφ ψήφισαν κατά, όπως επίσης κατά ψήφισαν και οι δύο εθνικιστές ευρωβουλευτές της Βουλγαρίας.

Ο Μπορίσοφ φοβάται ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε με τη σειρά της να στοχοποιηθεί από την ΕΕ, καθώς επικρίνεται τακτικά από τις Βρυξέλλες για την αδυναμία της να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.