Στην ιταλική κουζίνα τίποτα δεν πετιέται και γίνεται εκμετάλλευση κάθε υλικού στο έπακρο. Αν δώσετε σημασία στην πρώτη ύλη, αποκλείεται να μην πετύχετε τη συνταγή.

Προέρχεται από το βιβλίο Recipes from an Italian Butcher (από τη σειρά Silver Spoon της Phaidon) που συγκεντρώνει τις προτάσεις αληθινών Ιταλών χασάπηδων.

Για 4 άτομα:  

  • 2 χοιρινά κότσια
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι (½ σε φέτες και ½ ψιλοκομμένο)
  • 1 φύλλο δάφνης, θρυμματισμένο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανός (χώρια τα κλωνάρια από τα φυλλαράκια)
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 3 κλωνάρι θυμάρι
  • 2 κλωνάρια μαντζουράνα
  • 2-3 φλοίδες πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 600 γρ. σπανάκι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  • Βάλτε τα κότσια σε ένα μεγάλο πυρέξ, προσθέστε το κρασί, τις φέτες κρεμμύδι, τη δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανό, τα υπόλοιπα βότανα και τις φλοίδες πορτοκαλιού. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 7-8 ώρες, γυρνώντας τα κάθε τόσο.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Σκουπίστε το κρέας από τη μαρινάδα και αλατίστε το. Σουρώστε και φυλάξτε τη μαρινάδα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε βούτυρο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κότσια για 5-6’, γυρνώντας τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελαττώστε τη φωτιά σε μέτρια. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3’.
  • Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πυρέξ. Ρίξτε από πάνω τη μαρινάδα. Μαγειρέψτε στο φούρνο για 2 ώρες, περιχύνοντας κάθε τόσο με τα ζουμιά του.
  • Όταν γίνει το κρέας, βγάλτε το από τον φούρνο, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να σταθεί για 10’.
  • Εντωμεταξύ, ζεματίστε το σπανάκι για 2-3’ σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Στραγγίξτε καλά.
  • Βάλτε το στραγγισμένο σπανάκι στην κοκότ όπου σοτάρατε το κρέας, και σοτάρετε το εκεί για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί καλά.
  • Σε μια πιατέλα σερβίρετε το κρέας πάνω σε ένα στρώμα από σπανάκι. Πασπαλίστε με τα φύλλα μαϊντανού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μαρινάρετε τα κότσια σε αρωματικό λευκό κρασί. Σε αυτήν την περίπτωση, σοτάρετε το κρεμμύδι με ένα ψιλοκομμένο καρότο, ένα κλωνάρι σέλερι και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.