Μπορεί να ακουστεί αντιφατικό, αλλά αν θέλετε να προλάβετε τον διαβήτη τύπου 2 δεν έχει παρά να τρώτε ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά αρκεί αυτά να είναι ολικής άλεσης, υποστηρίζουν ερευνητές του από το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο της Δανίας, στη Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Journal of Nutrition, η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης σχετίζονται με έως και 11% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, συντελούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ως γνωστόν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα κύτταρα του σώματος να αντλήσουν τη γλυκόζη από το αίμα και να την μετατρέψουν σε ενέργεια.

Παράμετροι του τρόπου ζωής, όπως η γυμναστική και η διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στον διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα μελέτη, η Δρ Σεσιλ Κυρο και οι συνεργάτες της θέλησαν να δουν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των δημητριακών ολικής άλεσης στην πρόληψη και διαχείριση της νόσου.



Εξέτασαν λοιπόν πληροφορίες για τη διατροφή περισσοτέρων από 55.000 ατόμων, 50-65 ετών, στη Δανία, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι ελαφρώς υπέρβαροι.

Συνολικά, περίπου 7.400 διαγνώστηκαν με διαβήτη κατά τη διάρκεια των 15 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει διατροφικά ημερολόγια και μέσω αυτών οι επιστήμονες υπολόγισαν πόσα γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης έτρωγε καθένας καθημερινά.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε τελικά, ότι για κάθε μερίδα φαγητού ολικής άλεσης, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειωνόταν κατά 11% στους άνδρες και 7% στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, μόνο το σιτάρι και η βρώμη φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ενώ στους άνδρες όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης σχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαταραχής της γλυκόζης στο αίμα.

Πως ακριβώς τα προϊόντα ολικής άλεσης συντελούν στην πρόληψη του διαβήτη δεν είναι πλήρως κατανοητό προς το παρόν. Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με την έκκριση της ινσουλίνης μετά από κάθε γεύμα.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.