Πως δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο στην υπόθεση της αγοραπωλησίας ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2007-09, συνεπώς και και καμία ζημία για αυτά, αποφάνθηκε ουσιαστικά και πάλι η Ελληνική Δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή, δεύτερη μετά την αθώωση προ ενός έτους των εκπροσώπων των Ταμείων για το ομόλογο των 130 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά αυτή τη φορά, την εξαφάνιση της πρωτόδικης καταδίκης σε βαρύτατες ποινές για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, χωρίς να ανακοινώσει σκεπτικό ανέτρεψε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε μοιράσει βαριές ποινές από 13-25 χρόνια κάθειρξης (και χρηματικές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας) και αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαδικασία διήρκεσε 16 μήνες και οι δικαστές ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους στους 13 κατηγορουμένους για την αγορά με “καπέλο” του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε το 2006 αλλά και του μη δομημένου ομολόγου των 70 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

– Αθωώθηκαν για τις κακουργηματικές κατηγορίες (μεταξύ άλλων) της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης οι τότε πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ,ΤΕΑΥΦΕ και οι υπεύθυνοι των εταιρειών JP Morgan, ΝΑΜ και ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Οι δύο τελευταίες εταιρείες κατά το κατηγορητήριο, ήταν οι ενδιάμεσοι στην πώληση του δομημένου ομολόγου.

– Καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Α) Συγκεκριμένα καταδικάστηκε ο Γ. Αποστολίδης για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό κακουργήματος σε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Β) Ο Θ.Πρινιωτάκης για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.



Αθώοι από κάθε κατηγορία κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.

Πριν ένα χρόνο 

Τον Οκτώβριο του 2017 η δικαιοσύνη απάλλαξε τους κατηγορούμενους  που είχαν προσαχθεί σε δίκη για απάτη και απιστία για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου   Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έκαστο.

Συγκεκριμένα αθωώθηκαν ο πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρης Καπράνος (για τα συγκεκριμένα αδικήματα) ο Παναγιώτη Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι  Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

“Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπέστησαν ζημία από την αγορά του δομημένου ομολόγου, ούτε καν απειλήθηκε ζημία από αυτή την πράξη” ήταν το δια ταύτα της δικαστικής απόφασης.

Του Παναγιώτη Στάθη στο capital 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.